Belgische penningen

De penningproductie in België en in onze gewesten vóór 1830 is een prachtig voorbeeld van de samensmelting van beeldhouwkunst en geschiedenis. Mede dankzij dit erfgoed is het mogelijk om de politieke, economische en sociale geschiedenis van ons land, onze dorpen en steden te reconstrueren.

De collectie Belgische penningen bestaat uit ongeveer 20.000 stukken. Momenteel beslaat de databank de jaren 1794 tot en met 1909. Zij bevat meer dan 10.000 penningen die van op afstand raadpleegbaar zijn.

 

Tips voor zoekopdrachten

Om de gewenste informatie te verkrijgen, vult u het trefwoord ‘penning’ in het veld Objectsoort in. Voor een gedetailleerde opzoeking kunt u ook de velden Stad, Heerser, Datering of Materiaal invullen, of trefwoorden in de velden Legende en Beschrijving invoegen.

 

Referentiewerken

De bibliotheek van het Penningkabinet bezit een grote verzameling referentiewerken. Op de website van het Koninklijk Belgisch Genootschap voor Numismatiek kunt u enkele belangrijke werken online raadplegen. Andere belangrijke werken zijn:

  • Luc Smolderen, La médaille en Belgique: des origines à nos jours, Wetteren 2009
  • Arsène Buchet en Jacques Toussaint, Aperçu de la médaille en Belgique dans la première moitié du XXe siècle, Jambes 2007

 

Foto’s

De foto’s in de databank mag u gebruiken als werkdocument, maar in geen geval voor een publicatie. Zij zijn namelijk onderhevig aan auteursrechten. Wilt u een foto in een publicatie gebruiken? Dien hier uw aanvraag in.

 

Naar de online catalogus