Belegeringsmunten

Belegeringsmunten, ook noodgeld genoemd, zijn de stille getuigen van belangrijke oorlogen en belegeringen. De munten in deze catalogus zijn afkomstig uit de Nederlanden, zoals Antwerpen, Oudenaarde, Rijsel, Doornik, Deventer, Leiden, enz..

De stukken zijn gemaakt van hergebruikt zilveren vaatwerk, maar oude munten die hun oorspronkelijke waarden verloren hadden, werden ook overgeslagen. Vaak hebben ze een tegenstempel en dragen ze de wapens van de stad of de lokale gouverneur. Ze werden niet alleen van zilver of koper gemaakt, maar ook van lood, tin en zelfs karton.

 

Tips voor zoekopdrachten

In de databank kunnen de stukken gezocht worden door de term ‘belegeringsmunt’ in het veld Objectsoort te typen. Daarnaast kan u een exacte datum, de naam van de stad of de denominatie van het stuk in te geven, zoals een dukaat of schelling. Een andere mogelijkheid is het invoegen van trefwoorden in de velden Beschrijving of Legende.

 

Referentiewerken

Twee belangrijke referentiewerken omtrent belegeringsmunten zijn Prosper Mailliet, Catalogue descriptif des monnaies obsidionales et de nécessité, Bruxelles, 1870 en H. Enno Van Gelder, De Nederlandse noodmunten van de tachtigjarige oorlog, ‘S-Gravenhage, 1955.

 

Foto’s

De foto’s in de databank mag u gebruiken als werkdocument, maar in geen geval voor een publicatie. Zij zijn namelijk onderhevig aan auteursrechten. Wilt u een foto in een publicatie gebruiken? Dien hier uw aanvraag in.

 

Naar de online catalogus