fbpx

Restauratie van een uitzonderlijk album

Het Rousseau-album, dat tekeningen en geïllustreerde brieven bundelt, dateert van 1883 en maakt deel uit van de collectie van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België (KMSKB). Het is op dit moment uitzonderlijk te bewonderen in de tentoonstelling “James Ensor. Inspired by Brussels”. Daarvoor werd het voor het laatst tentoongesteld tijdens de monografische expo’s in het MoMa in New York in 1999 en in het Musée d’Orsay in Parijs in 2009 – 2010. 

Het album bevat werken in aquarel, potlood, houtskool, pen en inkt op papier. Het is Mariette Rousseau, een hartsvriendin van Ensor, die de tekeningen, geïllustreerde visitekaartjes en de brieven zorgvuldig verzamelde in een luxueus album. Maar het album is extreem fragiel: zowel het papier waarop de tekeningen en de brieven zijn gekleefd als het tussenlegpapier die de tekeningen van elkaar scheidt, zijn verzuurd. Ook de band is gedeeltelijk losgekomen. Het album is extreem kwetsbaar en is dringend aan restauratie toe.

James Ensor en de familie Rousseau : een vriendschap opgetekend in een levendige briefwisseling

Ensor en de familie Rousseau: het is een intrigerende geschiedenis. Het huis van de familie Rousseau in Elsene was letterlijk Ensor’s tweede thuis. Het is Théo Hannon, eveneens kunstschilder, die Ensor voorstelt aan zijn familie. Zo ontmoet Ensor zijn zus, Mariette Hannon, echtgenote van Ernest Rousseau, die aanvankelijk voogd werd van het gezin na de dood van vader Hannon. Het is niet alleen het begin van een langdurige vriendschap, de familie Rousseau treedt ook op als mecenas van Ensor. Mariette wordt zelfs zijn ‘logistiek verantwoordelijke’. Ze bezorgt hem kunstbenodigdheden en laat zijn etsen afdrukken bij de Brusselse drukkers.

De sterke vriendschap tussen Ensor en de familie Rousseau is fantasierijk geïllustreerd in tientallen brieven, die door Mariette met veel zorg in dit album werden verzameld. De brieven die Ensor met haar uitwisselde, laten een meer kwetsbare kant van de kunstenaar zien. Uit het album blijkt Ensors gevoelige kant en zijn genegenheid voor Mariette en haar familie. De tekening hieronder suggereert dat Ensors gevoelens misschien wel verder gingen dan vriendschap:

Deze tekening staat verborgen op de achterkant van een van de brieven. Ze stelt een slot voor in de vorm van een hart, met de silhouetten van Mariette en James die de sleutel ervan in zijn hand houdt. 

Bescherming en conservatie: het DNA van KBR en de KMSKB

KBR en de KMSKB werken niet alleen samen in het kader van de tentoonstelling, maar ook om dit uitzonderlijke werk te beschermen. 

Om het album te kunnen tonen tijdens de tentoonstelling ‘James Ensor. Inspired by Brussels’, restaureerde KBR de pagina die te zien is tijdens de tentoonstelling. Een volledige restauratie van het album is echter dringend nodig.

Doe nu een gift en help ons zo snel mogelijk de restauratie van dit unieke album op te starten. Een gespecialiseerde restaurator aangesteld door de KMSKB zal het album onder handen nemen. Wat dient er te gebeuren?

  • Behandelen van het tussenlegpapier: opnieuw hechten, scheurtjes dichten, vouwen platten en een barrière opwerpen tegen migrerend zuur
  • Consolideren van de band en opnieuw hechten van de katernen
  • Volledige documentatie van de uitgevoerde procedures

Beloningen


We respecteren uw privacy


De persoonlijke gegevens die u deelt, zullen alleen gebruikt worden in het kader van deze crowdfunding en de daaraan gekoppelde beloningen. In geen geval verkopen we uw gegevens aan derden.

Veilige betalingstransacties


Om uw gift in alle veiligheid te ontvangen, werken we met het 100% beveiligde platform van Koalect. Alle bankgegevens die worden gebruikt om de betaling te verwerken, worden gecodeerd met behulp van het SSL-protocol. Ze worden in geen geval bewaard in onze systemen.

U slaagt er niet in uw gift online te doen? 


We helpen u graag verder. Contacteer ons via vasb@xoe.or

Onze volgende events