Gedigitaliseerde kranten en kranten op microfilm

Raadpleging op microfilm

U kunt in KBR bijna 600 Belgische krantentitels (ca. 12.000 microfilmrollen) raadplegen op microfilm. Zij vormen de reeks ‘Mic Perm’, die ontstaan is dankzij een bewaringsbeleid waarvoor tijdens de jaren 1970 de aanzet werd gegeven en dat sinds twee decennia veel intensiever wordt gevoerd. De meeste van deze microfilms zijn geproduceerd door onze dienst Fotografie, andere zijn in de verzamelingen terechtgekomen als gevolg van partnerschappen met verschillende instellingen.

Sommige kranten zijn alleen op deze drager beschikbaar en bepaalde reeksen zijn vollediger op microfilm dan de verzameling op papier.

 

Digitaliseringsprojecten

Sinds 2005 heeft KBR diverse digitaliseringsprojecten gelanceerd voor haar collecties ‘grande presse’. In minder dan 10 jaar werden meer dan 3.500.000 pagina’s van dagbladen gedigitaliseerd en bewerkt met het OCR-procedé (Optical Character Recognition). Het gaat om kranten van 1831 tot 1950, met uitzondering van de krant Le Soir, die gedigitaliseerd is tot en met 1970. Deze kranten zijn beschikbaar via de zoekinterface BelgicaPress. U kunt ca. 1,2 miljoen pagina’s vrij online raadplegen voor de periode 1831 tot en met 31 december 1918.

In het kader van wetenschappelijk onderzoek of voor illustratie bij onderwijs kunt u wel het volledige gedigitaliseerde corpus raadplegen vanop afstand. Log hiervoor in op uw MyKBR-account.