KBR, meer dan een bibliotheek

KBR is compleet heringericht om uw tijd te koesteren. Het is een inspirerende plek waar u toegang heeft tot uitzonderlijke kennis. Als openbare ruimte in het hart van Brussel lokt KBR heel wat voorbijgangers en studenten die op zoek zijn naar een aangename plek om te studeren, te lezen, te werken of een hapje te eten.

Naast het erfgoed dat we bewaren, horen ook de binnentuin en het prachtige gezicht op Brussel tot onze schatten. In 2019 werden er heel wat aanpassingen gedaan om bezoekers ontspanningsruimte aan te bieden waar het nog aangenamer vertoeven is. Ontdek de extra’s die KBR aanbiedt op deze pagina.

Restaurant albert

albert is het vernieuwde restaurant op de 5de verdieping van KBR. Chef Filip Fransen werkt samen met landbouwers en producenten rondom Brussel. Verwacht u aan een variatie van rauwmelkse kazen, charcuterie, natuurwijnen, gastrobieren en andere smaakvolle producten.

Als kers op de taart geniet u van een prachtig zicht op Brussel of een zonovergoten terras.

Reserveer uw tafel

Cultureel aanbod

We organiseren heel wat andere activiteiten voor jong en oud. Nocturnes, workshops, rondleidingen, concerten en lezingen geven u de kans zich te verdiepen in de erfgoedschatten van KBR. Hou dus zeker onze culturele agenda in het oog!

Naar de agenda

Ontspanningsruimtes

Dankzij de herinrichting van het onthaal van KBR is het er aangenaam vertoeven. Neem plaats in onze lounge terwijl u wacht op uw afspraak of werk er rustig op uw laptop. Aan de balie koopt u een ticket of een lezerskaart. U kunt er ook altijd terecht met al uw vragen.

In onze binnentuin haalt u tussen het studeren of onderzoeken door een frisse neus. Het is een groene en aangename rustplek, midden in het drukke centrum van de stad.

Shop

Bent u op zoek naar een boek of een leuk cadeau? Dan bent u in onze shop aan het goede adres.

Hier koopt u de publicaties en tentoonstellingscatalogi die we uitgeven, afdrukken van werken van beroemde kunstenaars en unieke producten die we samen met kunstenaars ontwikkelen.

Ga shoppen

Concertzaal

KBR huisvest een concertzaal op de 4de verdieping. Zes keer per jaar kunt u bij ons terecht voor een muzikale ontmoeting.

Getalenteerde en gepassioneerde muzikanten nemen u op sleeptouw met bekende en onbekende muzikale schatten uit hun repertoire.

Pik een concert mee

Zaalverhuur

KBR is de perfecte locatie voor uw evenement of meeting. De stijlvolle zalen vormen een originele plek voor uw recepties, conferenties, evenementen, vergaderingen, presentaties of cursussen.

Bovendien vindt u ons centraal gelegen: in hartje Brussel, vlak naast het Centraal Station en met een ondergrondse parking naast de deur.

Ontdek het aanbod

Tentoonstellingsruimte

In 2019 renoveerde KBR het paleis van Karel van Lotharingen, een 18de-eeuws paleis dat ingekapseld is in het bibliotheekgebouw. De ruimte werd omgetoverd tot een prachtige tentoonstellingsruimte, die ingewijd werd met de expo ‘The World of Bruegel in Black and White‘. De tentoonstelling toonde de volledige collectie van Bruegels prenten die in KBR bewaard wordt en werd bekroond met een visit.brussels Award.

In 2022 vierden KBR en het Muziekinstrumentenmuseum (MIM) de 100ste verjaardag van Toots Thielemans met de tentoonstelling ‘Toots 100. The Sound of a Belgian Legend’. Tot en met 31 augustus 2022 konden bezoekers in het paleis van Karel van Lotharingen terecht voor een belevingsexpo waarin klank en muziek de hoofdrol speelden.

Tot en met 2 juni 2024 konden bezoekers er terecht voor de tentoonstelling ‘James Ensor. Inspired by Brussels’, een samenwerking van KBR en de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België. Met 18 schilderijen, 24 tekeningen en 33 prenten bracht deze expo een uitzonderlijk groot aantal originele werken van de meester samen in een unieke historische setting.