fbpx
Laden Evenementen
 • Dit evenement is voorbij.

Toots 100. The Sound of a Belgian Legend

Van 21 april 2022
tot 31 augustus 2022

Dit evenement is voorbij.
:

Tijdschema

22 april 2022 – 31 augustus 2022

Locatie

Prijs

Free – 15€

Tags

Vier samen met KBR en het Muziekinstrumentenmuseum (MIM) de 100ste verjaardag van Toots Thielemans!

 

Van ketje tot jazzicoon

Op 29 april 2022 zou Toots Thielemans 100 jaar zijn geworden. Het ‘ketje’ uit de Marollen was een uitmuntend gitarist en fluiter. Hij groeide uit tot een van de beste mondharmonicaspelers die ooit heeft geleefd. Met zijn virtuoze spel vulde Toots concertzalen over de hele wereld, maar toch bleef hij altijd Belg in hart en nieren.

KBR en het MIM brengen ter gelegenheid van zijn 100ste verjaardag een eerbetoon aan Toots, in zijn thuisstad Brussel. U kunt van 22 april tot en met 31 augustus 2022 in KBR terecht voor een belevingsexpo waarin klank en muziek de hoofdrol spelen.

Koop uw ticket

 

 

Nooit eerder getoond muziek- en beeldmateriaal

Na het overlijden van Toots schonk de Stichting Toots Thielemans zijn persoonlijk archief aan KBR. Zijn instrumenten kregen een nieuwe thuis in het Muziekinstrumentenmuseum. Vandaag komen de twee collecties opnieuw samen. We tonen ze voor het eerst aan het publiek.

Ontdek een indrukwekkende verzameling muziekinstrumenten, platen, persoonlijke briefwisseling, partituren en nooit eerder gepubliceerd muziek- en beeldmateriaal. U komt meer te weten over de man achter de legende, de ‘Brusseleir’, de virtuoos.

Maar ‘Toots 100. The Sound of a Belgian Legend’ gaat nog een stap verder: u zal zich volledig kunnen onderdompelen in de ‘sound’ van Toots. Bereid u voor op een onvergetelijke jazztrip.

 

 

Allround-muzikant

Internationale sterren als Quincy Jones, Peggy Lee en Sting stonden in de rij om met Toots samen te werken. Hij eigende zich vlot nieuwe speelstijlen, genres en talen toe. Toots Thielemans speelde niet alleen manouche, swing, bebop, easy listening, cool en latin jazz, maar drukte ook een stempel op de film- en publiciteitswereld.

In de expo ontdekt u de instrumenten die Toots bespeelde, met wie Toots op het podium stond en de grote invloed die zijn ‘sound’ ook vandaag nog op andere muzikanten heeft. Mis deze kans niet en neem een duik in de wereld van Toots!

 

Paleis van Karel van Lotharingen

Decor van deze belevingstentoonstelling zijn de vertrekken van het Paleis van Karel van Lotharingen, een 18de-eeuwse parel in het hart van Brussel. Het paleis maakt vandaag deel uit van het gebouw van KBR, maar de gevel en de vertrekken werden in hun oorspronkelijke grandeur bewaard.

 

 

Praktische informatie

Data en openingsuren

Van 22 april tot en met 31 augustus 2022.

 • Open van dinsdag tot zondag van 10.00 tot 17.00 uur
 • Gesloten op maandag en sommige feestdagen (1 mei, 26 mei, 5 juni, 15 augustus)

 

Tickets en tarieven

 • Standaard: € 15
 • Verlaagd tarief: € 11
  • 65+, studenten, groepen > 15 personen, Cultuursmakers, Davidsfonds, op vertoon van uw ticket voor het MIM
 • Museumpas: € 4
 • Gratis:
  • -18 jaar, lerarenkaart, personen met een handicap (+1 begeleider), werkzoekenden, ICOM-kaart, Belspo-kaart
Koop uw ticket

 

 

Locatie en bereikbaarheid

KBR – Kunstberg 28, 1000 Brussel.

 • Het gebouw en het tentoonstellingsparcours zijn toegankelijk voor personen met een handicap.
 • Er zijn enkele parkeerplaatsen voor personen met een handicap ter hoogte van de Keizerslaan 4.
 • Zowel bereikbaar met het openbaar vervoer als met de auto en de fiets.
 • Met de NMBS-code op uw online ticket kan u een Discovery Ticket kopen en reist u heen en terug naar Brussel-Centraal met 50% korting.
Bereikbaarheidsinfo

 

 

 

Aanbod voor groepen

Samen genieten is dubbel genieten. Trek samen met uw vereniging, vrienden of familie naar de expo ‘Toots 100. The Sound of a Belgian Legend’. Volg een rondleiding met een gids of ga samen op zoek naar de ‘sound’ van Toots na een interactieve lezing. Voor groepen blijft de tentoonstelling in september een maand langer open.

Ontdek het aanbod

 

VIP-arrangement

De deuren sluiten op 31 augustus voor het publiek, maar speciaal voor bedrijven blijven we een maand langer open. Ontdek de expo ‘Toots 100. The Sound of a Belgian Legend’ in september tijdens een exclusief privébezoek.

Meer info

 

Tootsjaar 2022

De tentoonstelling kadert in het Tootsjaar 2022, een initiatief van The Legacy of Toots Thielemans vzw in samenwerking met de Private Stichting Toots Thielemans en visit.brussels. Ontdek het volledige programma en hou ook de agenda van KBR in het oog.

Naar de agenda

 

 

Onze partners