Algemene leeszaal: FAQ

8 dingen die u moet weten over onze leeszaal Hedendaagse drukwerken, maar misschien niet durfde vragen.

Waarom duurt het soms lang voor ik mijn boek krijg?

Alle boeken worden bewaard in de boekentoren, waar de magazijniers ze voor u gaan halen. Met zijn 17 verdiepingen en 150 km boekenrekken is het logisch dat het even duurt voor elk boek gelokaliseerd is.

De exacte wachttijd is afhankelijk van waar uw boeken zich precies bevinden. Reken op gemiddeld 20 tot 30 minuten.

Waarom kan ik maar 5 boeken per keer aanvragen?

Zoals bij deze vraag uitgelegd staat, duurt het even voor onze medewerkers uw boeken in de boekentoren uit het rek gehaald hebben. Door een maximum aantal boeken per bestelling op te leggen, vermijden we nog langere wachttijden.

U mag om de 20 minuten 5 aanvragen afgeven. Bovendien kunt u op één aanvraagformulier tot  5 boekdelen of opeenvolgende jaargangen invullen.

Mag ik zelf een plaats kiezen in de algemene leeszaal?

Neen. We wijzen u een plaats toe, zodat de leeszaalmedewerkers meteen kunnen terugvinden waar de aanvrager van een bepaald boek zit. Zeker als de leeszaal drukbevolkt is, is dit belangrijk. Zo kan de leeszaalmedewerker u snel verwittigen mocht er een probleem/vertraging zijn met een boek dat u aangevraagd heeft.

Is het niet druk en wilt u graag op een specifieke plaats zitten? Vraag het gerust aan de controle aan de ingang. Let wel, dit is een gunst, geen recht.

Ik wil een eigen boek meenemen in de leeszaal voor mijn onderzoek. Mag dat?

Dat mag zeker. Vul hiervoor een formulier in aan de controledesk, met vermelding van auteur en titel. Een leeszaalmedewerker ondertekent het formulier en zet er een datum en stempel op.

Het formulier is 3 maanden geldig (of tot uw lezerskaart vervalt) en moet in het boek worden bewaard.

Waarom mag ik in de zomer geen flesje water meenemen in de leeszaal?

Een ongeluk is snel gebeurd. Als iemand water morst op een van de boeken, dan raakt het onherstelbaar beschadigd. Een recent boek kan je nog opnieuw aankopen, maar wat met een boek uit pakweg 1968?

Om discussie te voorkomen, is de regel dus simpel: geen voedsel of drank in de leeszaal. Daarvoor is er de cafetaria. Ook in de studiezaal geldt deze regel. U kunt daar geen boeken aanvragen, maar u hebt nog steeds toegang tot referentiewerken en woordenboeken.

Waarom mag ik geen jas of tas meenemen in de leeszaal?

Onze leeszaal is beveiligd, maar in het verleden is het gebeurd dat mensen toch probeerden om boeken mee te nemen. Door jassen en tassen te weren, gaan we diefstal tegen.

Mag ik van alle boeken kopieën of scans maken?

Neen. Van boeken in slechte staat en oude, fragiele of kostbare boeken mag u geen kopieën of scans maken. Niet zeker? Vraag hulp aan een bibliothecaris.

Ook goed om weten: wettelijk gezien mag u, volgens het auteursrecht, niet meer dan 10% van een werk kopiëren.

Reproducties in hoge kwaliteit vraagt u aan via de catalogus. Klik daarvoor op de knop ‘Reproductie’ in de catalogusbeschrijving van het document.

Kan ik de boekentoren bezoeken?

Ook al mag u er niet zelf uw boeken gaan halen, een kijkje nemen in de boekentoren kan zeker. We bieden rondleidingen aan waarin u de Bibliotheek ontdekt, voor én achter de schermen, inclusief een bezoek aan de boekentoren.

Rondleidingen zijn altijd op aanvraag. Ze zijn bedoeld voor groepen, maar u kunt vanzelfsprekend ook met een kleinere groep of alleen komen. De prijs blijft wel dezelfde.

 

Heeft u nog een andere prangende vraag? Stel ze ons.