Paleis van Karel van Lotharingen

Wist u dat de Koninklijke Bibliotheek van België in 1839 in het Paleis van Karel van Lotharingen gelegen was?

Karel van Lotharingen was de gouverneur-generaal van de Oostenrijkse Nederlanden van 1744 tot 1780. Hij was een leergierig man op gebied van de wetenschappen en het occultisme, een kenner van de Encyclopédie van Diderot en d'Alembert, kunstliefhebber en verwoed verzamelaar.

 

Ingang van het paleisOpeningsuren

Het paleis is momenteel gesloten voor renovatiewerken. In 2019 heropent het voor de tentoonstelling The World of Bruegel in Black and White.

 

Ligging

Het Paleis is eigendom van de Koninklijke Bibliotheek van België, maar het heeft zijn eigen ingang:

Museumplein 1
1000 Brussel
 

Een vleugje geschiedenis

RotondeHet Paleis van Karel van Lotharingen werd vanaf 1757 gebouwd op de plek waar vroeger het paleis van Nassau stond. Er bestaat alleen nog een gevel uit het laat-rocaille en begin neo-classicisme met decoratieve elementen van Laurent Delvaux. Het marmeren beeld van Hercules in het trappenhuis is eveneens het werk van Delvaux.

De rotonde, een zaal in Italiaanse stijl, is versierd met een vloer waarin stalen van marmersoorten uit onze gewesten zijn ingevoegd.

In de vijf zalen van de residentie van Karel van Lotharingen staan voorwerpen die herinneren aan de Oostenrijkse Nederlanden en het prinsbisdom Luik in de 18de eeuw: een draagstoel, een slede, medailles, goud- en zilversmeedwerk, porselein, wetenschappelijke en technische toestellen, schilderijen en muziekinstrumenten en in de laatste zaal een gedekte tafel.

Deze voorwerpen komen uit de verzamelingen van de Koninklijke Bibliotheek van België, de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis (Jubelparkmuseum en Muziekinstrumentenmuseum) en privéverzamelingen.

 

Zaalhuur

Bent u op zoek naar een locatie met net dat tikje extra? Dan is de rotonde van het Paleis van Karel van Lotharingen zeker wat u zoekt. Het prachtige 18de-eeuwse decor geeft uw evenement een exclusieve toets. De zaal heeft een capaciteit van maximaal 130 personen. Prijs op aanvraag: +32 (0)2 519 53 11 of events@kbr.be.

Tarieven en praktische informatie