Amerikaanse studies

Dankzij een uitgebreide collectie papieren en elektronische bronnen is het Centrum voor Amerikaanse studies (CAS) de ideale uitvalsbasis voor wie onderzoek doet in het vakgebied van sociale en humane wetenschappen in de Verenigde Staten. Het Centrum werd opgericht in 1965. Het stond toen in voor het beheer en de uitbreiding van de beperkte collectie American Studies die de Fulbright Commission bij de Bibliotheek in bewaring had gegeven en die destijds ongeveer 1.000 volumes telde.

 

De collectie

 

Op papier

 • Library of American Studies

Deze collectie omvat ongeveer 30.000 titels in de sociale en humane wetenschappen. Het gaat om publicaties in de vakgebieden literatuur, geschiedenis, (internationale) politiek, kunst, film, muziek, rechten, godsdienst, genderstudies, populaire cultuur enzovoort. De boeken staan op onderwerp gerangschikt in een openkastsysteem en zijn vrij te consulteren.

 

Op ultrafiche

 • Library of American Civilization

Deze verzameling bevat 14.000 titels op ultrafiche, die dateren van vóór 1914 en meestal niet meer in de handel zijn. Het gaat om boeken en tijdschriften, maar bijvoorbeeld ook om pamfletten of correspondentie. De collectie omvat alle aspecten van de Amerikaanse cultuur, van voor de Amerikaanse revolutie tot het uitbreken van WO I. U vindt de stukken terug in de online catalogus, maar voor meer gedetailleerde opzoekingen gebruikt u best de catalogus op papier.

Het Center for American Studies is de enige bibliotheek in België die dit unieke onderzoeksinstrument bezit.

 

Databanken

De elektronische bronnen zijn alleen toegankelijk via het netwerk van de Koninklijke Bibliotheek. Het Centrum heeft toegang tot een aantal databanken over de VS.

 • America: History and Life

AHL bevat meer dan 1.700 tijdschriften (waarvan 250 in full text) en boeken over de geschiedenis en de cultuur van de Verenigde Staten en Canada.

 • Gale Databases

U heeft toegang tot verschillende Gale databases zoals Dictionary of Literary Biography en The Making of the Modern World.

 • JSTOR Arts & Sciences

JSTOR is een archief van oude jaargangen van academische tijdschriften (in full text) in disciplines zoals literatuur, geschiedenis, politiek enzovoort.

 • Periodicals Archive Online

Via het ProQuest platform heeft u toegang tot dit full text-archief van Periodicals Archive Online met meer dan 400 gedigitaliseerde wetenschappelijke tijdschriften over kunst, sociale en menswetenschappen. Onderzoekers vinden er het resultaat van meer dan 200 jaar wetenschappelijke activiteiten, goed voor meer dan 2 miljoen artikelen.

 • ProQuest Research Library

In het Center for American Studies heeft u gratis toegang tot ProQuest Research Library, een online databank met bijna 5.000 recente tijdschriften uit alle takken van de wetenschap, meestal in full text en soms ook in real image formaat.

  • The New York Times Historical Archive (1851-2013)

  Doorzoek het historisch archief van The New York Times tot en met 2013 in real image formaat (pdf).

  • The New York Times (vanaf 1980)

  U heeft toegang tot de recente jaren van The New York Times vanaf 1980, in full text formaat.

  • The New York Tribune / Herald Tribune (1841-1962)

  Doorzoek het historisch archief van The New York Tribune / Herald Tribune in pdf-formaat.

  • The Wall Street Journal Historical Archive (1889-1999)

  Doorzoek het historisch archief van The Wall Street Journal in pdf-formaat.

  • The Washington Post Historical Archive (1877-2000)

  Doorzoek het historisch archief van The Washington Post in pdf-formaat.

   

  Op microfilm

  The New York Times (gedeeltelijk) en The Washington Post zijn beschikbaar op microfilm, net als enkele tijdschriften en series.

   

  Eigen publicaties

  U vindt in de leeszaal een overzicht van tijdschriften in Amerikaanse studies die aanwezig zijn in Belgische bibliotheken. Het Centrum is zelf ook uitgever van een aantal publicaties, waarvan de lijst beschikbaar is.

   

  Contact

  Myriam Lodeweyckx

  Tel.: +32 (0)2 519 55 23
  Fax: +32 (0)2 519 55 22
  cas@kbr.be