Fonds Arthur Grumiaux in bewaring bij KBR

Begin december gaf de Koning Boudewijnstichting het Fonds Arthur Grumiaux in bewaring bij KBR. Het Fonds was geschonken aan de Stichting door de Stichting Arthur Grumiaux. 2021, het jaar van de honderdste verjaardag van de geboorte van deze Belgische violist met internationale naam en faam, is het uitgelezen moment om deze uitzonderlijke documenten onder te brengen bij KBR. Ze worden er bewaard in de beste omstandigheden. Het fonds wordt ook toegankelijk gemaakt voor onderzoekers en gevaloriseerd.

Wie was Arthur Grumiaux?

ArArthur Grumiaux (1921-1986) gaf de Belgische vioolkunst een internationale uitstraling, in het kielzog van zijn voorgangers Henry Vieuxtemps en Eugène Ysaÿe. Dit wonderkind met een viool werd professional op zijn 18de en begon al snel aan een steile internationale carrière. Concerten en festivals, als solist en kamermusicus, volgden elkaar wereldwijd op. Hij had een opmerkelijk muzikaal partnerschap met de Roemeense pianiste Clara Haskil, met wie hij toonaangevende versies van sonates van Mozart en Beethoven opnam.

Het fonds Arthur Grumiaux

Na zijn dood werd het Fonds Arthur Grumiaux samengebracht door de gelijknamige Stichting, die het later schonk aan de Koning Boudewijnstichting. Dit uitzonderlijk geheel omvat briefwisseling, handgeschreven en gedrukte partituren met annotaties, concertprogramma’s, boeken, contracten en geluidsarchieven. De briefwisseling van Grumiaux is een waardevolle bron van informatie over zijn leven en zijn persoonlijke en professionele relaties. Zijn geannoteerde partituren en zijn opnames openen nieuwe onderzoeksmogelijkheden.

Het fonds bestuderen

Samen met de overbrenging van het fonds Arthur Grumiaux naar de Muziekafdeling van KBR start er een musicologe die een jaar zal helpen bij het klasseren, inventariseren en analyseren van het persoonlijk archief van de violist. Zo krijgt dit niet alleen meer bekendheid bij musici en musicologen, maar ook bij een breed publiek.

Door de studie van het fonds kan de muzikale en musicologische expertise over Arthur Grumiaux verder ontwikkeld worden. Hoewel hij een iconische vertolker van de 20ste eeuw was, werd Grumiaux tot op vandaag immers niet grondig bestudeerd.

Foto: Arthur Grumiaux © Raoul Van den Boom