Chalcografie

De Chalcografie, die sinds de stichting van de Koninklijke Bibliotheek in 1837 volledig deel uitmaakt van het Prentenkabinet, werd in 1930 een volwaardige dienst onder impuls van minister Jules Destrée.

 

De collectie

Albert DELSTANCHE - Paysage aux deux charmesAanvankelijk telde de verzameling 2.000 gegraveerde platen. Ze waren nogal beschadigd en niet geschikt voor een breed publiek. Van verscheidene Belgische kunstenaars werden een aantal werken aangekocht die alle aspecten van het leven in ons land illustreren. Men vindt er werk van kunstenaars als Malfliet, Delstanche, Barthélemy, Frison, Schönberg,... De gelegenheid deed zich voor de collectie te verrijken met 18de-eeuwse werken van de verzameling die Pierre-François Basan in Parijs had opgebouwd. Tot de mooiste stukken behoort een reeks "Vlaamse feesten" naar Teniers die bij de oude verzamelingen van Callot, Galle, Jegher, Harrewijn, Rops,... werd gevoegd.

 

Geschiedenis van de graveerkunst in België

Christophe JEGHER - Illustraties voor fabels van AesopusZinken, koperen en stalen platen gegraveerd volgens de meest uiteenlopende technieken (droge naald, burijn, mezzotinta, sterkwater, aquatinta, vernis-mou, suiker, helio en hoogdruk), langshout en kopshout vertellen de geschiedenis van de graveerkunst in België en Europa sedert de eerste burijn gedateerd van 1488. Deze werken tonen alle aspecten van het dagelijks leven, vertellen anekdotes uit onze streken en vestigen de aandacht op de schoonheid van onze architectuur en landschappen. Ook leren ze ons heel wat over onze geschiedenis en de verscheidenheid van onze cultuur.

Als jongste van de Europese Chalcografieën en volledig naar het voorbeeld van haar Parijse tegenhanger, zorgt de Chalcografie van Brussel voor het bewaren van de verzamelingen gegraveerde platen (chalcotheek) die tot het patrimonium van de Belgische Staat behoren en voor het verspreiden van haar prenten bij een zo breed mogelijk publiek (atelier en magazijn).

 

Afdrukken: prijzen

Zwart-wit (niet getekend)

A: € 25,00 (vignetten)
A: € 40,00
B: € 50,00
C: € 60,00
D: € 80,00
E: € 100,00

Kleuren

A: € 50,00
B: € 80,00
C: € 120,00
D: € 180,00
E: € 200,00

Plaats uw bestelling in de shop.

 

Zelf doen?

Volg een workshop linogravure

 

Contact

Tel: +32 (0)2 519 56 31