Fonds Arthur Prevost

Het fonds Arthur Prevost is als gevolg van aankopen in 2000 en 2002 opgenomen in de verzamelingen van de Muziekafdeling.

De Doorniknaar Arthur Prevost (1888-1967) was klarinettist, hoofd van een harmonie en componist. Nadat hij zich had onderscheiden in de orkesten van het Munttheater en van het Conservatorium van Brussel nam hij dienst in het Belgische leger. Hij kreeg er de muzikale leiding van het 11de Linieregiment (1910), van het 2de Regiment Karabiniers (1913) en van het 1ste Regiment Gidsen (1918). Onder zijn leiding maakte de harmonie van dit laatste regiment vele tournees in Europa, de Verenigde Staten en Canada. Prevost werd wereldwijd beroemd voor zijn transcripties van klassieke en moderne werken. Tussen 1941 en 1944 was hij dirigent van de Musique Nationale en in 1944 dirigeerde hij de Muziekkapel van de Gidsen tijdens de eerste muzikale uitvoering op de bevrijde nationale radio N.I.R.-I.N.R. Daarna verliet hij het leger. Hij voltooide zijn carrière als muziekdirecteur van de Harmonie Nautique van Genève (1946-1951) en had van 1948 tot 1950 de leiding over de klas voor instrumentatie en orkestratie voor harmonie en fanfare aan het Conservatorium van Genève.

Het fonds Arthur Prevost is een uitzonderlijke bron voor de studie van de militaire muziek in België tijdens de 20ste eeuw. Het fonds bevat 350 autografische partituren met diverse composities van Prevost zelf (marsen, fanfares, film- en theatermuziek), naast orkestraties die Prevost realiseerde op basis van werken van Palestrina, Bach, Mendelssohn, Beethoven, Bartók, Stravinsky en vele andere componisten. Het fonds bevat ook 43 gedrukte partituren en werken en 2 foto’s.

 

Andere fondsen van de muziekafdeling >>