Fonds François-Joseph Fétis

De privé-bibliotheek van François-Joseph Fétis werd aangekocht door de Belgische Staat en werd in 1872 bij het patrimonium van KBR, toen nog de Koninklijke Bibliotheek van België, gevoegd.

De musicoloog, criticus, pedagoog, muziekhistoricus en componist François-Joseph Fétis (1784-1871), geboren te Bergen, was een emblematische figuur van het muzikale leven in Frankrijk en daarna in België in de 19de eeuw. Hij was leraar compositie en bibliothecaris aan het Conservatorium van Parijs en werd daarna in 1833 de eerste directeur van het Conservatorium van Brussel en de kapelmeester van Koning Leopold I. Fétis richtte in 1827 het Revue musicale op, een gespecialiseerd tijdschrift over de muziekactualiteit, hij was de schepper van de ‘Concerts historiques’, themaconcerten die de geschiedenis van de muziek schetsten, en hij was ook de auteur van vele handleidingen en werken, waaronder de Biographie universelle des musiciens, een woordenboek dat zelfs vandaag een referentie blijft.

Hoewel 1.593 bibliografische werken (enkel drukwerk) bewaard worden op de afdeling Oude en kostbare drukwerken (werken over theologie, filosofie, wiskunde, filologie, poëzie en geschiedenis, en ook enkele muzikale uitgaven), wordt de strikt muzikale bibliotheek van Fétis voor het grootste deel bewaard in de Muziekafdeling, met 3.494 partituren en gedrukte werken en 2.244 handschriften.

Het fonds Fétis geniet internationale bekendheid en is een verplicht te raadplegen bron voor de studie van oude muziek. Het bevat autografische partituren (onder andere Pièces pour la luth van J.S. Bach), uitzonderlijke handgeschreven verzamelingen (van Italiaanse cantates) en unieke oude uitgaven.

 

Digitalisering

Meer dan duizend werken van het fonds Fétis zijn al gedigitaliseerd. De digitalisering is nog steeds bezig, dus de digitale collectie wordt geregeld aangevuld.

Bekijk de gedigitaliseerde Fétiscollectie

 

 

Bibliografie

  • Catalogus van de bibliotheek van F.-J. Fétis verworven door de Belgische Staat, Bologna, Forni Editori, 1969 (anastatische herdruk van de Brusselse uitgave van 1877).
  • François-Joseph Fétis en het muziekleven van zijn tijd. 1784-1871. Catalogus van de tentoonstelling georganiseerd ter gelegenheid van de honderste verjaardag van de aankoop van de Fétis-verzameling. Brussel, Koninklijke Bibliotheek Albert I, van 27 mei tot 26 augustus 1972.
  • Anne François & Els Van Hoof (uitg.), Koninklijke Bibliotheek Albert I Brussel: Catalogus van de handschriften van de verzameling van François-Joseph Fétis – Bibliothèque royale Albert Ier Bruxelles : Catalogue des manuscrits de la collection de François-Joseph Fétis ; Brussel, Koninklijke Bibliotheek van België, 1995, 592 p.

 

Ontdek nog meer muziekfondsen