Fonds Franz André

Het fonds Frans André is tot stand gekomen door opeenvolgende schenkingen van de familie André in 2003 en 2005.

De Brusselse dirigent Franz André (1893-1975) voltooide zijn muzikale studies aan het Conservatorium van Brussel. Hij ontving de eerste prijs voor viool in 1912 en raakte al snel gepassioneerd door orkestdirectie. Bij de oprichting van Radio-België in 1923 werd hij benoemd tot tweede dirigent van het Radio Orkest. In 1930 leidde hij een van de drie orkesten van het net opgerichte Belgisch Nationaal Instituut voor Radio-omroep (N.I.R. – I.N.R.). Vijf jaar later zette hij het Groot Symfonisch Orkest van het N.I.R. – I.N.R. op poten, dat hij tot een van de meest beroemde orkesten van Europa maakte, en waarmee hij talrijke moderne creaties uitvoerde. Van 1951 tot 1964 was Franz André de vaste dirigent van de Internationale Muziekwedstrijd Koningin Elisabeth van België.

Het fonds Franz André is een verplicht te raadplegen bron bij de studie van de muziekgeschiedenis in België in de eerste helft van de 20ste eeuw. Het omvat meer dan 200 gedrukte partituren, een zestigtal muziekhandschriften, twee albums opgedragen aan Franz André (met de beroemde handtekeningen van Britten en Milhaud), talrijke radioprogramma’s, concertprogramma’s, affiches, foto’s, diploma’s en een aanzienlijke correspondentie (527 brieven). Het bevat eveneens geluidsarchieven: een vijftigtal 33- en 78-toerenplaten, een honderdtal magneetbanden (opnames van het N.I.R.) en een doos met audiocassettes. Ook een aantal voorwerpen – 30 medailles en 5 dirigeerstokjes – maken deel uit van de collectie.

Bibliografie

Olivia Wahnon de Oliveira (uitg.), Franz André (1893-1975), chef d’orchestre de la  Radio : correspondance et archives, catalogus van de tentoonstelling georganiseerd in de Koninklijke Bibliotheek van België van 5 december 2003 tot 24 januari 2004, Brussel, Koninklijke Bibliotheek van België, 2003, 330 p.

 

Andere fondsen van de muziekafdeling >>