Fonds Marc Danval

De journalist en artiest Marc Danval werd geboren op 18 februari 1937 in Elsene en overleed er 22 september 2022. Hij is de zoon van pianist-componist Fernand Sevenants (1901-1992) en de kleinzoon van componist José Sevenants (1868-1946). Marc Danval was welgekend in de jazzmilieus en de media als producer en presentator van “La troisième oreille” op RTBF radio la Première. In dit radioprogramma liet Danval zeldzame opnames uit de periode van de 78-, 45- en 33-toerenplaten herontdekken. Hij is eveneens jazzchroniqueur voor een reeks tijdschriften alsook de auteur van verschillende biografieën, gewijd aan Sacha Guitry, Robert Goffin en Toots Thielemans. In 2006 heeft SABAM hem een Django d’Or toegekend voor zijn fundamentele bijdrage aan de Belgische jazzscene.

Het Fonds Marc Danval bevat een platencollectie van meer dan 12 000 78-, 45- en 33-toerenplaten met jazz, het Franse en Angelsaksische chanson en folklore-, variété- en filmmuziek. Verder bevat de verzameling bijna 2 000 geïllustreerde muziekpartituren, gaande van het einde van de 19de eeuw tot de jaren 1950. Sommige van die illustraties zijn van de hand van Magritte, De Greef, Valéry of Van Caulaert. De collectie omvat eveneens een bibliotheek met meer dan 800 werken over de bovenstaande muziekstijlen en bevat bovendien het volledige werk van poëet en jazzspecialist Robert Goffin. Tot slot wordt deze rijke collectie vervolledigd met diverse archiefdocumenten, meer dan 500 affiches alsook meer dan 3 000 foto’s, waarvan een aantal zijn gesigneerd.

Het fonds Marc Danval werd in maart 2010 aangekocht door KBR dankzij de steun van de vzw Vrienden van KBR.

De aankoop van deze opmerkelijke collectie jazz en populaire muziek betekende een uitbreiding van het muzikaal erfgoed van de instelling met het “niet-klassiek” repertoire, tot dan toe weinig vertegenwoordigd in de muziekcollectie.

Bibliografie

Marie Cornaz, « Le fonds Marc Danval : une source hors du commun pour l’étude de la vie musicale à Bruxelles » in Cahiers bruxellois : revue d’histoire urbaine, XLV (2013), p. 85-96.

Overzicht van de muziekfondsen