Fonds Offenbach-Pourvoyeur

Het fonds Offenbach-Pourvoyeur werd in maart 2008 gecreëerd naar aanleiding van een schenking van Gerlinda Swillen, die de partner was van Robert Pourvoyeur.

Robert Pourvoyeur (1924-2007), hoogleraar internationaal recht en economie aan de Universiteit Antwerpen en de Economische Hogeschool Sint-Aloysius in Brussel (vandaag de hogeschool Odisee), is de auteur van meerdere boeken in het domein van de Europese instellingen. Tegelijk was hij zijn leven lang actief als musicoloog en verzamelaar. Zijn twee geliefkoosde domeinen waren Jules Verne en de opera, meer bepaald de Franse operette en de Spaanse zarzuela.

Het fonds Offenbach-Pourvoyeur bevat voornamelijk documenten over Jacques Offenbach die afkomstig zijn uit de originele verzameling van Robert Pourvoyeur. Men vindt er 351 partituren, 37 plaatopnames en 9 iconografische documenten. Het fonds bevat de originele of recente uitgaven van een zeventigtal opera’s en een tiental manuscripten in facsimile van zowel afgewerkte stukken (Ba-Ta-ClanLe PapillonLe Roman comiqueDie Rheinnixen, Coscoletto, Der schwarze Corsar) als werk dat onvoltooid is gebleven (PhéniceBlanche en La Duchesse d’Albe). We vermelden ook nog een oude verzameling carnavalsliederen uit Keulen, melodieën en stukken voor cello die zelden worden gespeeld evenals tientallen werken op basis van de muziek van Offenbach die zijn tijdgenoten componeerden (Johann Strauss jr., Isaac Strauss, Émile Waldteufel, Olivier Métra, Jean-Baptiste Arban, Léon Dufils, Émile Tavan, Auguste Conradi). Enkele stukken van andere componisten (Nicolas Isouard genaamd Nicoló, Émile Jonas, Federico Ricci, Hervé, Charles Lecocq, Charles Plantade, Jean-Christophe Keck) vervolledigen dit voor België belangrijke fonds voor de studie van Offenbach en de wijze waarop zijn werk in de 19de en de 20ste eeuw werd onthaald.

Bibliografie

  • Robert Pourvoyeur, Jacques Offenbach: essay in toegepaste muziek- en toneelsociologie, Brussel, Economische Hogeschool Sint-Aloysius, 1977 (Italiaanse vertaling bij Eda in 1980).
  • Robert Pourvoyeur, Offenbach, Parijs, Seuil, 1994, reeks “Solfèges”.
  • Robert Pourvoyeur, Jacques Offenbach: Essays zur Rehabilitierung eines Komponisten, artikelen verzameld door Peter Hawig, Fernwald, Musikverlag Burhard Muth, 2009, reeks “Jacques-Offenbach-Studien”, vol. 5.

 

Andere fondsen van de muziekafdeling >>