Fonds Yves Becko

Het fonds Yves Becko werd in 2004 aangekocht door de Koning Boudewijnstichting en is sinds augustus 2005 toevertrouwd aan de Muziekafdeling van KBR.

Yves Becko (1943-2004) werd geboren te Luik en was ingenieur fysica, doctor in de toegepaste wetenschappen en marketingconsulent. Hij was bovendien een gepassioneerd verzamelaar van opera en oude platen. Zijn collectie van Belgische lyrische kunst geldt bij kenners als de rijkste discografie die ooit in België is aangelegd voor de periode vóór 1950. Het gaat om een verzameling historische opnamen die uniek is in België.

Ze omvat ongeveer 20.000 78-toerenplaten met de Belgische lyrische zangkunst uit de periode 1890-1950, duizenden 33-toerenplaten, een zestigtal cilinders, 18 geperforeerde rollen voor mechanische piano, audiocassettes, magneetbanden, en video op VHS-banden.

Ongeveer 2.000 gedrukte werken en muziektijdschriften vervolledigen het fonds. Ze vormen een unieke referentiebibliotheek voor het Belgische zangleven uit de tweede helft van de 19de eeuw en de eerste helft van de 20ste eeuw enerzijds, en voor de geschiedenis van geluidsopnametechnieken en het geregistreerde muziekrepertoire anderzijds.

Bibliografie

Opera.be. De collectie Yves Becko, 2 audio cd’s (71 min + 73 min) met boekje (96 p.) door Frédéric Lemmers, Brussel, Koning Boudewijnstichting (Fonds voor het Roerend Cultureel Erfgoed), in samenwerking met de Koninklijke Bibliotheek van België. Ook Franse en Engelse versie.

 

Andere fondsen van de muziekafdeling >>