Opzoeken in de catalogi van de algemene leeszaal: tips

Op zoek naar een boek?

De online catalogus ontsluit een groot deel van het boekenbezit van KBR. De retroconversie van de steekkaarten is nog steeds in volle gang. Alle werken zijn dus nog niet in de online catalogus opgenomen. Vindt u een werk niet terug? Kijk dan zeker ook eens in de kaartcatalogi.

Online zoeken

Via de online catalogus zoekt u op auteursnaam, op titel of woord(en) uit de titel, op onderwerp, of via een combinatie van verschillende gegevens. Meer tips vindt u in de online catalogus.

U kunt uw werken meteen ook reserveren.

Zoeken in de kaartcatalogi

Er zijn drie soorten alfabetische catalogi beschikbaar in de cataloguszaal:

  • Catalogus op auteursnaam. Tijdschriften, reeksen (vb. Aula) en anonieme werken (zonder auteursnaam, met meer dan twee auteurs of met betwiste auteurs) staan alfabetisch gerangschikt op titel, zonder lidwoord.
  • Onderwerpscatalogi. Hierin zoekt u informatie op over een specifieke materie of een vakgebied. Deze catalogi zijn mee geëvolueerd met de wijzigende catalografische principes. Er zijn drie onderwerpscatalogi:
    • een kaartcatalogus in het Frans met de werken vóór 1910 verworven
    • een kaartcatalogus in het Frans met de werken vóór 1960 verworven
    • een tweetalige kaartcatalogus met de werken verworven tussen 1 januari 1960 en 30 juni 1988
  • Catalogus met titels van literaire werken verworven vóór 1985. De kaarten zijn geklasseerd op het eerste woord van de titel (zonder lidwoorden). Deze catalogus is onvolledig.

Opgelet: de kaartcatalogi lopen maar tot en met eind 1984 (de onderwerpscatalogi tot 30 juni 1988). De gegevens van later verworven werken vindt u terug in de online catalogus.

Naast de catalogi die de eigen collecties ontsluiten, kunt u in de cataloguszaal ook de catalogi van heel wat binnen- en buitenlandse bibliotheken raadplegen op papier en via internet.