Vieuxtemps digitaal

(Henry Vieuxtemps, door Charles Baugniet, lithografie, 1840, Cl. 14.490 Mus.)

In 2020 viert België de tweehonderdste verjaardag van de geboorte van violist en componist Henry Vieuxtemps (17 februari 1820 – 6 juni 1881).

 

Een ster op wereldtournee

Vieuxtemps, geboren in Verviers, was een wonderkind en kende een briljante carrière als violist. Als een van de eerste musici ooit trok hij op tournee door Europa, Rusland en de Verenigde Staten. Hij oogstte lof voor zijn virtuositeit en muzikaliteit, maar ook als componist is Vieuxtemps het herontdekken waard. Zeker de moeite: zijn vioolconcerto’s, zijn Fantaisie-caprice of zijn Ballade et polonaise, die zijn beroemdste leerling, Eugène Ysaÿe, meermaals heeft vertolkt.

 

Authentieke bronnen bij KBR

KBR is de belangrijkste plaats waar bronnen over en van Vieuxtemps worden bewaard. Zo verwierf de bibliotheek, met de steun van de Koning Boudewijnstichting, 32 muziekhandschriften met onder andere de autograaf van de orkestpartituur van het 5de vioolconcerto. Recenter vulde KBR haar collectie aan met het autografisch manuscript van de enige opera die Vieuxtemps heeft gecomponeerd: La Fiancée de Messine.

 

De Muziekafdeling van KBR bezit ook meer dan 500 brieven en documenten die aan Vieuxtemps hebben toebehoord. Een van die documenten is een prachtig schriftje met autografen (doorblader online). Het bevat opdrachten aan de violist van vooraanstaande figuren als Paganini, Spohr, Mendelssohn, Spontini of ook de uitgever Artaria, die bij zijn opdracht twee autografische manuscripten van Joseph Haydn voegde.

 

Gedigitaliseerd materiaal online

Om dit erfgoed te ontsluiten heeft KBR een honderdtal werken en gedigitaliseerde bronnen van Vieuxtemps online geplaatst. U kunt ze bekijken via onze digitale bibliotheek. Bekijk zeker ook de virtuele tentoonstelling die een mooi beeld geeft van het leven van deze musicus.

Bekijk de gedigitaliseerde stukken