Muziek

De collectie

César Franck, Ruth, drame biblique en trois partiesDe Muziekafdeling is het belangrijkste wetenschappelijke centrum van het land voor het bewaren van muziekdocumenten. Haar collectie bestaat uit:

  • handgeschreven en gedrukte partituren

  • briefwisseling van musici

  • gedrukte werken

  • concertprogramma's en -affiches

  • foto's van musici

  • geluidsdocumenten (78-, 45- en 33-toerenplaten, cd's, cassettes en magneetbanden)

  • diverse objecten (schilderijen, sculpturen, muziekinstrumenten …)

Het muzikale erfgoed van de Koninklijke Bibliotheek is bijna volledig in de Muziekafdeling ondergebracht. U kunt de documenten raadplegen in de leeszaal op de 4de verdieping.

Toch bewaren ook de afdelingen Handschriften, Oude en kostbare drukwerken en Prenten een aantal muziekdocumenten. Weet u niet zeker waar uw document zich bevindt? Kijk in de online catalogus.

 

Musicologische referentiebibliotheek

De Muziekafdeling werd opgericht in 1965 rond het fonds Fétis, maar haar collectie is sindsdien verrijkt met heel wat andere fondsen. Daarnaast vindt u er de partituren die door het wettelijk depot verworven zijn.

De afdeling verwerft ook zelf stukken: monografieën, het volledige oeuvre van componisten, partituren, muziek- en musicologische tijdschriften, woordenboeken, encyclopedieën, cd's, cd-roms of dvd's. Op die manier bouwt ze een muziek- en musicologische referentiebibliotheek op die uniek is voor België.

 

Henry Vieuxtemps (1820-1881)Internationaal gereputeerde musicologische expertise

De Muziekafdeling doet meer dan alleen haar collecties ter beschikking stellen in de leeszaal. Ze speelt ook een actieve rol binnen internationale instellingen zoals de RILM (Répertoire International de Littérature Musicale) en de RISM (Répertoire International des Sources Musicales). Sinds 2002 huisvest de afdeling de vzw Béla Bartók Archief van België. Fonds Denijs Dille.

Conservatrice Marie Cornaz doceert elk jaar het vak Patrimoine musical belge aan de ULB.

 

Middagconcerten

De Muziekafdeling beschikt over een eigen concertzaal, het Auditorium Arthur De Greef (134 plaatsen), waar middagconcerten plaatsvinden. Elk concert is een denkbeeldige reis naar het hart van partituren die in de Koninklijke Bibliotheek worden bewaard. Ook de rotonde van het Paleis van Karel van Lotharingen doet geregeld dienst als concertlocatie.

Bekijk de agenda

 

Contact

Tel.: +32 (0)2 519 57 51

Neem contact op met de afdeling via het contactformulier.