Ontsluiten

KBR bewaart een omvangrijk literair, artistiek en wetenschappelijk erfgoed. Het is onze opdracht die documenten ook ter beschikking te stellen van het publiek. Maar hoe kan dat, als die collectiestukken zich voor het grootste deel in de magazijnen bevinden? U kunt de stukken natuurlijk consulteren in de leeszalen, maar er zijn nog heel wat andere mogelijkheden.

Wetenschappelijk onderzoek

Als federale wetenschappelijke instelling is onderzoek een van onze kerntaken. We hebben zelf wetenschappers in dienst die onderzoek voeren naar de collecties. Hun inspanningen brengen steeds nieuwe informatie naar boven over de stukken die we bewaren en over hun geschiedenis. Maar we stellen onze collectie ook ter beschikking van wetenschappers wereldwijd. In de leeszaal vindt u elke dag onderzoekers die gebruik maken van bronnen die zich in KBR bevinden voor een thesis, een doctoraat of een onderzoeksproject.

Sinds 2008 publiceert KBR ook het wetenschappelijk tijdschrift In Monte Artium, waarin veel van onze wetenschappers hun onderzoeksresultaten publiceren. Daarnaast maken ze hun onderzoekswerk ook bekend via colloquia, studiedagen en tentoonstellingen.

Lopende onderzoeksprojecten

Onderwijs

Leerkrachten en schoolgroepen kunnen via een rondleiding kennismaken met KBR en haar collectie. Er is een rondleiding op maat van elke groep.

Ontdek het aanbod

Bruegel

Evenementen en tentoonstellingen

KBR heeft een vaste ruimte voorzien specifiek voor tijdelijke tentoonstellingen. De eerste tentoonstelling die er plaatsvond was The World of Bruegel in Black and White.

Sinds 2020 is ook het KBR museum open, waar u de historische kern van onze collecties kunt ontdekken: de Librije van de Bourgondische hertogen.

Nieuwsgierig naar meer? Neem dan geregeld een kijkje in de agenda. Van een lezing tot een feestelijke nocturne, er is altijd wel iets te doen in KBR. Deze activiteiten zijn de ideale manier om kennis te maken met het erfgoed dat KBR bewaart.

Bekijk de agenda

Digitale bibliotheek Belgica

Digitalisering is en blijft een van onze prioriteiten. Kwetsbare stukken die niet langer fysiek geraadpleegd kunnen worden, worden zo opnieuw toegankelijk voor het grote publiek. Gedigitaliseerde documenten vindt u snel en gemakkelijk via de catalogus.

Niet op zoek naar iets specifieks? Dan is er Belgica, onze digitale bibliotheek. Grasduin naar hartenlust door schier eindeloos beeldmateriaal en ontdek er de virtuele tentoonstellingen en thematische dossiers.

Ontdek Belgica