Ontsluiten

KBR bewaart een omvangrijk literair, artistiek en wetenschappelijk erfgoed. Het is onze opdracht die documenten ook ter beschikking te stellen van het publiek. Maar hoe kan dat, als die collectiestukken zich voor het grootste deel in de magazijnen bevinden? U kunt de stukken natuurlijk consulteren in de leeszalen, maar er zijn nog heel wat andere mogelijkheden.

 

Wetenschappelijk onderzoek

Als federale wetenschappelijke instelling is onderzoek een van onze kerntaken. We hebben zelf wetenschappers in dienst die onderzoek voeren naar de collecties. Hun inspanningen brengen steeds nieuwe informatie naar boven over de stukken die we bewaren en over hun geschiedenis. Maar we stellen onze collectie ook ter beschikking van wetenschappers wereldwijd. In de werkzaal vindt u elke dag onderzoekers die gebruik maken van bronnen die zich in KBR bevinden voor een thesis, een doctoraat of een onderzoeksproject.

Sinds 2008 publiceert KBR ook het wetenschappelijk tijdschrift In Monte Artium, waarin veel van onze wetenschappers hun onderzoeksresultaten publiceren. Daarnaast maken ze hun onderzoekswerk ook bekend via colloquia, studiedagen en tentoonstellingen.

Lopende onderzoeksprojecten

 

 

Onderwijs

Bekijk de collectie eens vanuit een ander perspectief! Via workshops, rondleidingen en pedagogische dossiers maken leerkrachten en schoolgroepen kennis met KBR en haar collectie. Er is een rondleiding op maat van elke groep, van lagere school tot volwassenenonderwijs. En met de pedagogische dossiers kunt u als leerkracht zelf aan de slag.

Ontdek het educatief aanbod

 

 

Bruegel

Evenementen en tentoonstellingen

KBR voorziet een ruimte voor tijdelijke tentoonstellingen en opent die in oktober 2019 met de tentoonstelling The World of Bruegel in Black and White. In 2020 opent in het hart van KBR een nieuw museum rond de Gouden Eeuw van het handgeschreven boek.

Nieuwsgierig naar meer? Neem dan zeker een kijkje in onze agenda. Onze activiteiten zijn de ideale manier om kennis te maken met het erfgoed dat KBR bewaart. Van een lezing tot een feestelijke nocturne, er is altijd wel iets te doen in ons gebouw.

Bekijk de agenda

 

 

Digitale bibliotheek Belgica

Digitalisering is en blijft een van onze prioriteiten. Kwetsbare stukken die niet langer fysiek geraadpleegd kunnen worden, worden zo opnieuw toegankelijk voor het grote publiek. Gedigitaliseerde documenten vindt u snel en gemakkelijk via de catalogus.

Niet op zoek naar iets specifieks? Dan is er Belgica, onze digitale bibliotheek. Grasduin naar hartenlust door schier eindeloos beeldmateriaal en ontdek er de virtuele tentoonstellingen en thematische dossiers.

Ontdek Belgica