fbpx
Laden Evenementen
  • Dit evenement is voorbij.

Tentoonstelling Munten en Penningen: “Charles Lefébure (1862-1943). Het harde werk van een numismaat voor het Belgische geheugen”

Van 10 oktober 2023
tot 03 februari 2024

Dit evenement is voorbij.
:

Tijdschema

Begin: 10 oktober 2023 - 09:00
Einde: 03 februari 2024 - 17:00

Locatie

Tags

Ter gelegenheid van de honderdste verjaardag van de publicatie van de Lefébure-catalogus organiseert de afdeling Munten & Penningen de tentoonstelling ‘Charles Lefébure (1862-1943). Het harde werk van een numismaat voor het Belgische geheugen

 

Wie was Charles Lefébure?

Charles Lefébure werd op 27 mei 1862 geboren in Brussel en overleed er op 20 april 1943. Lefébure was niet alleen bemiddeld, maar had ook goede contacten met belangrijke politieke en wetenschappelijke figuren.

Bij het uitbreken van de oorlog in 1914 begon hij met het verzamelen van medailles en andere geslagen snuisterijen om hulde te brengen aan zowel heldendaden aan het front als liefdadigheidswerken. Hij legde de collectie aan ter nagedachtenis en herinnering aan al wie verdween en aan belangrijke gebeurtenissen tijdens deze oorlog.

 

De Koninklijke Bibliotheek als motor

Lefébure dankt zijn passie voor de numismatiek wellicht aan zijn betrekking in het Penningkabinet van de Koninklijke Bibliotheek van België waar hij nochtans al na één jaar vertrok wegens bepaalde gevoeligheden met de hiërarchie. In zijn geordende en bewaarde briefwisseling waarvan een deel wordt tentoongesteld, kan u lezen hoe zijn catalogus tot stand kwam.

Toen hij aan zijn verzameling begon, vatte Lefébure al onmiddellijk het plan op om de collectie op te nemen in de verzameling van het Penningkabinet van de Koninklijke Bibliotheek van België. Hij stond in contact met de conservator, Victor Tourneur, op wie hij nu en dan beroep deed om hem te helpen met het verwerven van stukken die nog ontbraken in zijn verzameling.

De catalogus groeide jaar na jaar verder aan met de hulp van juffrouw Ida De Rudder, die de door Charles Lefébure geleverde beschrijvingen nummerde en transcribeerde. De catalogus ‘Lefébure’ verscheen in 1923 bij Van Oest en viert vandaag zijn honderdste verjaardag.

 

Praktische info

  • Openingstijden: dinsdag 10 oktober tot zaterdag 3 februari (tijdens de openingsuren van KBR: 9.00 tot 17.00 uur)
  • Locatie: Algemene Leeszaal van KBR
  • Prijs: De expo is gratis toegankelijk voor lezerskaarthouders en al wie bij de ingang van de leeszaal een gratis ticket voor de tentoonstelling vraagt.
Ontdek de volledige collectie