Fonds Albert Dupuis

Na het overlijden van Albert Dupuis legden zijn nakomelingen een gelijknamig fonds aan dat ze later aan de Koning Boudewijnstichting hebben geschonken om de bewaring ervan te verzekeren. In december 2022 deponeerde de Koning Boudewijnstichting het fonds bij de Muziekafdeling van KBR.

Albert Dupuis (1877-1967) was componist en dirigent; hij was afkomstig uit Verviers en was in zijn tijd een belangrijk figuur in de Belgische muziekwereld. Hij begon op 8-jarige leeftijd les te volgen aan het conservatorium van Verviers en was pas 18 jaar toen zijn eerste opéra comique, Idylle, werd opgevoerd in zijn geboortestad. Na te zijn opgemerkt door Vincent d’Indy, trok hij twee jaar later naar de Schola Cantorum in Parijs. Albert Dupuis behaalde in 1903 de Belgische Grand Prix de Rome met zijn cantate La Chanson d’Halewyn en werd vervolgens in 1905 benoemd tot dirigent van de Gentse schouwburg. In 1907 werd hij benoemd tot directeur van het conservatorium in Verviers, een functie die hij veertig jaar lang heeft bekleed.

Het oeuvre van Albert Dupuis, componist van zeer veel instrumentale en vocale muziek, kende een zeker succes in Vlaanderen en in Frankrijk, en vanaf de jaren 1930 ook in Brussel, waar zijn opera La Passion meer dan 150 keer werd opgevoerd. Tijdens zijn hele loopbaan genoot de componist uit Verviers de actieve steun van zijn beide meesters en vrienden, Vincent d’Indy en Eugène Ysaÿe, die allebei bijdroegen tot de verspreiding van zijn oeuvre.

Het fonds Albert Dupuis bestaat voornamelijk uit gedrukte en handgeschreven partituren van de werken van de componist, handschriften, persknipsels, concertprogramma’s, iconografische documenten, briefwisseling die zijn volledige loopbaan bestrijkt (brieven van Eugène Ysaÿe, Vincent d’Indy, Edgar Tinel of ook Octave Maus) en aantekeningen die Dupuis maakte tijdens de lessen van d’Indy aan de Schola Cantorum, met daarnaast ook enkele voorwerpen zoals het dirigeerstokje van de componist.

Bibliografie

  • Jacques Dor, Albert Dupuis, Notices biographiques et critiques, Luik, Imprimerie Bénard, 1935, 104 p.
  • Bernard Huys, “Dupuis, Albert”, Biographie nationale publiée par l’Académie royale des sciences, des lettres et des beaux-Arts de Belgique, Brussel, Établissements Émile Bruylant, deel 41, supplement, deel XIII (aflevering 1), p. 278-288.