Fonds Clément Dailly

Het fonds Clément Dailly werd nagelaten aan KBR en werd bij de Muziekafdeling gevoegd op 11 december 1992.

De muziekcriticus Clément Dailly (1916-1988) werd in 1945 directeur van de discotheek van het ‘Séminaire des Arts’ van het Paleis voor Schone Kunsten. In 1949 lanceerde hij het maandelijkse tijdschrift La Revue des disques en begon daarna een carrière bij de radio als platencriticus. Vanaf 1951 presenteerde Dailly samen met Jacques Stehman de uitzending ‘La Tribune des Discophiles’ van het N.I.R. Hij presenteerde vervolgens verschillende uitzendingen bij de RTB en daarna bij de RTBF, en van 1981 tot 1988 bij het radiostation ‘Bruxelles-Europe’ dat hij zelf had opgericht. Tussen 1982 en 1988 was hij ook hoofdredacteur van het tijdschrift Arts Magazine Bruxelles – Europe, met als doel kunst in het algemeen en muziek en platen in het bijzonder te promoten.

Het fonds Clément Dailly bestaat uit de persoonlijke discotheek van Dailly, een unieke platencollectie in België. Ze bevat 25.000 33-toerenplaten in perfecte staat die enkel het domein van de ‘klassieke’ muziek betreffen. Chronologisch gerangschikt vanaf de muziek van de Griekse oudheid tot de eigentijdse muziek, vormt deze platenverzameling een verplicht te raadplegen referentie. Ze beslaat de hele geschiedenis van de stereofonische langspeelplaat, vanaf zijn verschijning in de jaren 1950 tot zijn vervanging door de compact disc in de jaren 1980.
Het fonds Clément Dailly bevat ook verschillende nummers van muziektijdschriften die gespecialiseerd zijn in geluidsopname, zoals DiscoramaMicrosillons of Revue des disques et de la haute-fidélité.

 

Andere fondsen van de muziekafdeling >>