Fonds Éric Mathot

In oktober 2011 werd het fonds Éric Mathot opgericht na de aankoop van de persoonlijke collectie van de musicus, orkestleider en Belgische verzamelaar Éric Mathot.

Éric Mathot, geboren op 30 oktober 1959 te Hoei, ving zijn studies aan in het Conservatoire Royal de Musique de Mons en behaalde diploma’s voor kamermuziek en contrabas. Als orkestmusicus maakte hij deel uit van diverse orkesten zoals het Orchestre de la RTBF en het Nationaal Orkest van België, vooraleer hij aan de slag ging als freelance musicus. Hij verdiepte zich in diverse stijlperiodes, barok, klassiek alsook hedendaags en speelde onder andere in La Petite Bande, de Beethoven Academie en Champs d’Action. Hij verleende bovendien zijn medewerking aan ruim 100 CD-opnames. In 2001 richtte hij de Tivoli-Band op en blies daarmee het repertoire van de salonorkesten, alsook van de jazz-, dans- en cinemaorkesten van de eerste helft van de 20ste eeuw nieuw leven in.

Deze opmerkelijke collectie brengt het orkestmateriaal samen van bijna 40 000 titels van diverse repertoria (jazz, chanson, salonmuziek, accordeon enz.). De werken dateren voornamelijk van de jaren 1900 tot 1950 en zijn uitgegeven in België, in andere Europese landen (Duitsland, Engeland,  Frankrijk, Italië, Nederland, Spanje) en in Noord- en Zuid-Amerika. Het fonds telt ook enkele duizenden geïllustreerde partituren die in België zijn verschenen (meer bepaald werk van de kunstenaars René Magritte en Peter De Greef), een duizendtal 78-toerenplaten evenals verschillende archiefdocumenten zoals foto’s, catalogi van muziekuitgevers en platenlabels. Het fonds Éric Mathot biedt voortaan iedereen de kans om belangrijke stukken van een muzikaal erfgoed uit een vergeten, glorierijk muziekverleden te ontdekken en te bestuderen.

 

Andere fondsen van de muziekafdeling >>