Fonds Flor Peeters

Het fonds Flor Peeters werd aan het patrimonium van de Muziekafdeling toegevoegd dankzij een schenking van de erfgenamen van Peeters in februari 2002.

De Belgische organist, pedagoog en componist Flor Peeters (1903-1986) werd in 1925 hoofdorganist van de Sint-Romboutskathedraal van Mechelen. Als leraar aan het Lemmensinstituut van Mechelen en aan de conservatoria van Gent en Antwerpen, leidde hij vele organisten op. Tegelijk werkte hij aan zijn handleiding Ars Organi in 3 volumes, dat een referentie is geworden in de pedagogie van het orgel. Van 1952 tot 1968 was hij directeur aan het Conservatorium van Antwerpen, en hij gaf eveneens talrijke lessen tijdens zijn rondreis in de Verenigde Staten. Muzikanten van over de hele wereld woonden zijn masterclasses bij die georganiseerd werden in de kathedraal van Mechelen. In 1964 was hij samen met Olivier Messiaen muziekraadsman van het IIde Vaticaans Concilie. Als componist heeft Peeters vanzelfsprekend het orgelrepertoire verrijkt, maar hij liet ook vocale religieuze muziek (missen en motetten) en kamermuziek na.

Het fonds Flor Peeters bevat een schat aan waardevolle informatie voor de studie van de orgelpraktijk en het orgelonderricht in België in de 20ste eeuw. Het biedt een verzameling aan informatie over de drievoudige activiteit van Flor Peeters, die tegelijk uitvoerder, componist en pedagoog was. Het fonds bevat ongeveer 500 gedrukte partituren (van Peeters zelf en andere componisten), 3 mappen met handschriften, 12 78-toerenplaten (Flor Peeters op zijn studieorgel), 36 33-toerenplaten (waarvan 23 met Peeters als organist), 5 audio-cd’s, 100 magneetbanden (waarvan 15 met Peeters als organist), briefwisseling (tussen Peeters en andere componisten), concertprogramma’s en –affiches, en documentatie over orgelexpertises.

 

Andere fondsen van de muziekafdeling >>