Fonds René Defossez

In mei 2011 werd de Muziekafdeling verrijkt met het fonds René Defossez dankzij een schenking van zijn kinderen André en Anne Defossez.

René Defossez (1905-1988), componist en vermaard dirigent, is een van de markante figuren van de twintigste-eeuwse Belgische muziekwereld. Nadat zijn vader Léon Defossez de basis legde van zijn muzikale ontwikkeling, vervolmaakte hij zich aan het conservatorium van Luik en ging hij reeds aan de slag als soloviolist in zijn geboortestad Spa en in Luik. In 1935 mocht hij de prestigieuze Prix de Rome in ontvangst nemen voor zijn cantate Le vieux soudard. Het jaar daarop werd hij geëngageerd als dirigent aan de Koninklijke Muntschouwburg, een functie die hij gedurende 22 opeenvolgende seizoenen zal vasthouden en waarin hij bijna 120 opera’s zal dirigeren. In 1946 werd hij aangesteld als docent orkestdirectie aan het Conservatorium van Brussel. Wanneer hij in 1951 het opgelegde vioolconcerto voor de finale van de Koningin Elisabethwedstrijd, oogst hij veel bijval; vijf jaar later schrijft hij het opgelegde werk voor de pianosessie van diezelfde wedstrijd. Hij werd tot lid van de Académie royale de Belgique verheven in 1970.

Het fonds René Defossez bevat 150 autografische handschriften van de componist, 60 gedrukte partituren alsook transcripties en reducties van opera’s van componisten zoals Wagner of Strauss. Het omvat eveneens concertprogramma’s, persknipsels, foto’s, briefwisseling en geluidsmateriaal. Dit fonds biedt de noodzakelijke basis voor de studie van de carrière van deze grote persoonlijkheid, perfect aansluitend op andere collecties met betrekking tot het Belgische muziekleven in de twintigste eeuw, die eveneens in deze instelling worden bewaard.

 

Andere fondsen van de muziekafdeling >>