Fonds Toots Thielemans

Het fonds Toots Thielemans is het resultaat van schenkingen in december 2016 en januari 2017 op initiatief van Huguette Thielemans, echtgenote van de muzikant. Een deel van het fonds werd gedigitaliseerd in het kader van de tentoonstelling ‘Toots 100. The Sound of a Belgian Legend’.

Jean-Baptiste (Toots) Thielemans (1922-2016) was een Belgische jazzmuzikant die in de loop van zijn carrière overal ter wereld gitaar en mondharmonica is gaan spelen. Hij werd geboren in Brussel maar trok in 1952 naar de Verenigde Staten waar hij beroemde jazzmusici als Charlie Parker en Bill Evans ontmoette. Tien jaar later schreef hij “Bluesette”, de compositie waarmee hij tot aan zijn dood werd vereenzelvigd. Hij speelde als solist voor vele films, maakte opnames en speelde concerten aan de zijde van Ella Fitzgerald, Quincy Jones of ook Paul Simon en Stevie Wonder, om maar enkele grote namen te noemen.

Het Fonds Toots Thielemans bevat honderden geluidsopnames (op 78-toerenplaten, vinyl, cd naast videocassettes, dvd’ enzovoort) en foto’s waarvan vele met een opdracht. Voorts bevat het persknipsels, een vijftigtal partituren (originele manuscripten, kopieën, uitgaven), boeken, brieven en concertprogramma’s waarvan er vele zijn gesigneerd. Tot slot omvat het fonds ook spotprenten, portretten van Toots evenals trofeeën, diploma’s, medailles, prijzen, onderscheidingen – soms humoristisch en folkloristisch – waarmee Toots Thielemans in de loop van zijn leven werd bedankt of geëerd.

Voortaan biedt het Fonds Toots Thielemans aan al wie dat wenst de kans om de hele carrière van deze belangrijke figuur van de muziekwereld tijdens de 20ste eeuw te ontdekken en te bestuderen.

Bibliografie