KBR deelt duizenden gedigitaliseerde documenten via Google Books

KBR, KU Leuven en Google bundelen de krachten om uitzonderlijk erfgoed voor iedereen online toegankelijk te maken. Duizenden gedigitaliseerde documenten, een selectie uit het rijke Belgische culturele en historische erfgoed, zullen vrij toegankelijk worden via Google Books en via de bibliotheekcatalogi van de instellingen zelf. U krijgt er zo nog een optie bij om kosteloos te bladeren door belangrijke werken uit onze collectie die tussen de 17de en 19de eeuw verschenen zijn. De samenwerking zal in de loop van 2022 van start gaan.

Om welke boeken gaat het?

In een eerste fase omvat het KBR-corpus deze stukken:

  • Een unieke collectie van 25.000 boeken die in de 17de en 18de eeuw werden gedrukt in Brussel. Het is de grootste verzameling oude en zeldzame boeken van de hoofdstad van de voormalige Zuidelijke Nederlanden, met bijzondere aandacht voor publicaties in het Frans, Nederlands, Spaans en Latijn.
  • Een opmerkelijke collectie van bijna 7.000 brochures en folders van de tijd van de Brabantse Omwenteling (1789-1790), die op het einde van de 18de eeuw woedde in onze gewesten, maar ook van de Verenigde Nederlandse Staten.
  • 32.000 brochures, folders, catalogi, almanakken en andere efemere documenten in diverse talen die tijdens de 19de eeuw in de hele wereld werden gedrukt. Ze gaan over uiteenlopende thema’s zoals kunst, poëzie, toneel, geschiedenis, politiek, geneeskunde, reizen, dagelijks leven….

Waarom samenwerken met Google?

Dankzij dit partnerschap met Google krijgt u een steeds ruimere toegang tot de collecties. Tijdens de komende weken zullen de eerste digitale documenten die het resultaat zijn van deze samenwerking, beschikbaar zijn via de online catalogus van KBR en op het platform Google Books. Zo vergroot de zichtbaarheid van de collecties op het web.

De documenten zullen worden gedigitaliseerd door de dienst Digitalisering van KBR. Google zorgt er op zijn beurt voor dat deze collectie, die uniek is in de wereld, doorzoekbaar en machineleesbaar wordt.

Enkele opmerkelijke boeken onder de loep