Librarium

In deze unieke ontdekkingsruimte komt u alles te weten over de geschiedenis van het boek, het schrift en bibliotheken. Aan de hand van authentieke collectiestukken en interactieve en audiovisuele elementen ontdekt u verschillende schriftsoorten en boeken in de meest ongewone vormen. Librarium toont om de drie maanden nieuwe documenten. Zo (her)ontdekt u de ruimte telkens vanuit een andere invalshoek.

 

Nu in Librarium

Nog tot 4 december gidst Librarium u rond in de geschiedenis van de boekenwereld langs het ossenploegschrift, de duurste atlas uit de 17de eeuw en een vismonnik.

Onderweg komt u ook Paul van Ostaijen, Roodkapje en Guillaume Apollinaire tegen. Daarnaast kunt u minigolf in boekvorm ontdekken en andere uitzonderlijke documenten uit de collectie bewonderen.

 

De vis-monnik

De vis-monnik is beter bekend als de de pisce monachi habitu. Dit wezen, half monnik en half vis, is afgebeeld op een van de 239 houtsneden uit de Libri de piscibus Marinis van de Franse natuurwetenschapper Guillaume Rondelet. De auteur twijfelde blijkbaar aan het bestaan van dit vreemd wezen...

U leest er meer over op de blog van de Biodiversity Heritage Library.

 

Atlas BlaeuDe Atlas maior

In 1662 publiceerde Joan Blaeu deze 594 kaarten onder de titel Atlas maior. De kaarten, die allemaal met de hand zijn ingekleurd, worden vergezeld door 3.000 pagina’s met teksten die de verschillende continenten, regio’s en landen beschrijven. Het geheel is samengebracht in 11 volumes voor de Latijnse uitgave. Deze Atlas was voor zijn tijd en dit type publicatie een echte bestseller. Vandaag zouden er nog 300 exemplaren van dit werk geïnventariseerd zijn.

De editie die de Koninklijke Bibliotheek bewaart, kende een bijzondere oorsprong. Het wapen en het opschrift "Bibliotheca Colbertina" geven aan dat de editie toebehoorde aan Jean-Baptiste Colbert, de illustere 17de-eeuwse denker en econoom die ook minister van Lodewijk XIV was. Later kwam deze editie terecht in de verzameling van de beroemde Belgische bibliofiel Charles Van Hulthem. Uiteindelijk verwierf de Belgische Staat de verzameling van Charles Van Hulthem om er een fonds van de Koninklijke Bibliotheek mee te creëren.

 

Openingsuren en tarieven

  • Open van maandag tot en met zaterdag van 9.00 tot 17.00 uur.
  • Gratis toegang.
  • Gesloten op zon- en feestdagen.

U bereikt Librarium via de publieksingang van de Koninklijke Bibliotheek van België.

 

Audiogids

Gratis audiogids beschikbaar in 3 talen (nl, fr, en). Frederic de Reiffenberg, de allereerste conservator van de Bibliotheek, leidt u rond.

Download de audiogids

 

Partituur van 'Roodkapje' (S IV 27257)   De "vis-monnik" in Guillaume Rondelets Libri de piscibus Marinis..

 

Op bezoek met de klas

We organiseren niet langer rondleidingen voor groepen, maar Librarium is nog altijd vrij te bezoeken met uw klas. Dat kan nog tot in februari 2019. We verzamelden voor u alle informatie om uw bezoek voor te bereiden in een dossier.

 

Familieparcours

Librarium is de ideale gezinsuitstap. Ga op stap samen met de Letterfretters, hun doeboekje en koffertje. Dit sympathieke volkje wijst u de weg door de geschiedenis van het boek. Meer informatie bij het onthaal.

Volg het parcours en laat u verrassen door al het moois uit de collecties. En stap zeker eens binnen in de Livromaton, waar gedigitaliseerde collectiestukken tot leven komen.