Magritte op de muur

U heeft het misschien al gezien toe u langs het gebouw van KBR wandelde … De buitenmuren van KBR zijn nu versierd met een surrealistische collage.

Het kunstwerk ‘Verboden lectuur’ op de gevel van KBR is opgenomen in het parcours “In het spoor van Magritte” dat werd ontworpen door Julien de Casabianca. Deze straatkunstenaar houdt ervan om personages uit klassieke schilderijen te halen en ze te gebruiken in het vocabularium van de straatkunst.

Deze openluchttentoonstelling is een initiatief van de Fondation Magritte, het Magritte Museum en de Stad Brussel en zal zichtbaar zijn tot 7 januari 2024 om de 125ste verjaardag van de geboorte van Magritte op gepaste wijze te vieren.

Waarnaar verwijst die vinger nu?

Deze collage in XXL-formaat is een detail uit het werk van Magritte met de titel ‘De verboden lectuur‘. Het werk verwijst naar een aantal surrealistische publicaties die destijds werden verboden.

Magritte evoceert hier een ‘Mise à l’index’ (op de index plaatsen) in de letterlijke betekenis van het woord, want ‘Index’ is het Franse woord voor ‘wijsvinger’. We denken hierbij natuurlijk onmiddellijk aan de zogenaamde ‘Enfer’ in nationale bibliotheken: een plaats in de bibliotheek waar verboden boeken werden bewaard.

De collage heeft dus heel wat betekenis, maar houdt ook rekening met de omgeving. Om de gevel van KBR zeker niet te beschadigen, bestaat de lijm voor 95% uit gewone behanglijm en bio-afbreekbare plantaardige grondstoffen.