Pareltjes van het muzikaal erfgoed van Verviers in KBR

Muzikaal erfgoed van Verviers in KBR

Onlangs vertrouwde de stad Verviers aan de Muziekafdeling van KBR een verzameling kostbare muziekdocumenten toe die afkomstig zijn van het stedelijk conservatorium. De brieven, documenten en autografische partituren van de Belgische musici Henry Vieuxtemps (1820-1881), Guillaume Lekeu (1870-1894), Mathieu Crickboom (1871-1947), Eugène Ysaÿe (1858-1931) en Albert Dupuis (1877-1967) zullen door KBR worden bewaard, beschreven en gedigitaliseerd. Een logische keuze, aangezien KBR in haar eigen muziekcollecties heel wat documenten bewaart die verband houden met deze belangrijke figuren uit de muziekwereld. De nieuwe documenten worden bijeengebracht onder de benaming ‘fonds van het Conservatorium van Verviers’ en zullen bijdragen tot de uitstraling van het muzikaal erfgoed van Verviers bij het brede publiek.

Fonds van het Conservatorium van Verviers

Het fonds van het Conservatorium van Verviers bestaat grotendeels uit documenten in verband met Guillaume Lekeu en zijn entourage. Zo vinden we er een deel terug van de briefwisseling tussen de vrienden Lekeu en Crickboom, autografische partituren van Vieuxtemps en Ysaÿe, maar ook gedrukte en handgeschreven composities van Lekeu, zoals de autograaf van de Sonate voor piano en viool, opgedragen aan Ysaÿe, die de componist aan Crickboom had geschonken.

Daarnaast bevat het fonds foto’s, concertprogramma’s en partituren van andere belangrijke figuren uit de muziekwereld in Verviers, onder wie Albert Dupuis (1877-1967), die directeur was van het stedelijk conservatorium.

Titelpagina van de autografe partituur van de Sonate voor piano en viool van Guillaume Lekeu

Samenwerking tussen instellingen

De creatie van dit nieuwe fonds is het resultaat van een rijke samenwerking tussen verschillende instellingen. Het fonds van het Conservatorium van Verviers, dat door de stad Verviers in bewaring wordt gegeven, zal door KBR worden bewaard, beschreven, gedigitaliseerd, bestudeerd en ontsloten. Van haar kant krijgt de Koning Boudewijnstichting de opdracht de samenwerking te bevorderen tussen de stad Verviers (eigenaar van het fonds) en KBR (de bewaarnemer). De Koning Boudewijnstichting is met beide instellingen ook als partner verbonden in het kader van andere projecten voor de ontsluiting van het artistiek en muzikaal erfgoed van Verviers.