Achter de muren van KBR

De buitenmuren van KBR vormen heel even een canvas voor Brussels kunstenaar Denis Meyers die zich laat inspireren door de collectie van de nationale bibliotheek.

KBR ligt op een prachtige plek in hartje Brussel. Het imposante gebouw vormt een van de zijden van de Kunstberg. Wie het al eens heeft gezien, herinnert zich een statig modernistisch gebouw en grote, lange muren die helaas vaak bedekt zijn met tags. Sterker nog: de Kunstberg is een van de meest ‘getagde’ plekken in onze hoofdstad.

Wat velen echter niet weten, is dat er zich achter die muren en tags een rijke erfgoedcollectie bevindt die ironisch genoeg de roots bevat van de graffiti of de letter- en grafische kunst. Denk bijvoorbeeld aan handgeschreven, prachtig geïllustreerde handschriften, zeldzame drukken van wereldberoemde typografen of tekeningen en prenten van oude meesters, maar ook van hedendaagse kunstenaars.

KBR en Brussels kunstenaar Denis Meyers slaan de handen in mekaar en willen mensen ertoe aanzetten om ook eens achter de muren te gaan kijken. Denis Meyers omschrijft zichzelf als letterzetter en typograaf. Hij is een hedendaags kunstenaar, maar laat zich graag inspireren door het verleden.  

“Mijn liefde voor typografie komt indirect van mijn grootvader, hij was ook typograaf. Wat voor mij zeer interessant is, is dat dankzij instellingen als KBR het werk van mijn grootvader en meer algemeen het werk van kunstenaars, bewaard blijft. Misschien kan ik over een paar jaar ook wat van mijn werk aan KBR geven, zodat ze het tot ver na mijn dood kunnen bewaren.”

– Denis Meyers

Denis maakte voor KBR ‘Behind These Walls’, een kunstwerk met de paper cut techniek die tijdelijk op de muren van het gebouw wordt aangebracht. De paper cut glue-techniek is een techniek die steeds meer gebruikt wordt in de hedendaagse street art. Aan de hand van dit werk maakt Denis Meyers een verwijzing naar het erfgoed dat achter de muren ligt en moedigen we iedereen aan om de plek en de collecties te ontdekken.

De contrasten en disruptie zijn belangrijk in het verhaal. Het werk van Denis zal slechts enkele dagen op de muren hangen, terwijl KBR een bewaarbibliotheek is die het erfgoed voor de komende generaties bewaart. Denis Meyers is een hedendaags artiest, maar laat zich inspireren door het verleden. KBR koestert het verleden, maar wil ook in de hedendaagse maatschappij een belangrijke rol spelen.

Samen willen KBR en Denis Meyers mensen inspireren om te ontdekken wat er achter de muren van het modernistisch gebouw op de Kunstberg gebeurt: er wordt een onuitputtelijke bron aan kostbaar erfgoed, en dus aan kennis en informatie, bewaard en gedeeld.

Iedereen is er welkom om te komen lezen, studeren of werken, om een expo mee te pikken of het KBR museum te bezoeken, om aan een workshop deel te nemen, een conferentie bij te wonen of te genieten van een hapje of een drankje in het restaurant met panoramisch dakterras. Met andere woorden: uw erfgoed ligt achter deze muren. Kom het ontdekken en laat u inspireren!

Plan uw bezoek en ontdek wat er schuilt achter de muren van KBR

Praktische informatie

Met de steun van Belspo.