Databanken: alfabetisch overzicht

Hier vindt u alle externe databanken die KBR aanbiedt in alfabetische volgorde. Zoekt u liever op thema? Gebruik dan het overzicht per thema.

De elektronische bronnen zijn op afstand enkel toegankelijk met een specifiek abonnementAls u een lezerskaart heeft, is de toegang op afstand tot de e-bronnen inbegrepen: u moet gewoon gewoon inloggen op uw MyKBR-account.

* Bronnen die met een sterretje (*) aangeduid zijn, zijn om juridische redenen alleen in KBR zelf toegankelijk.

A

Acta Sanctorum

Database met een verzameling documenten (incl. een index) over het leven van de katholieke heiligen.

Log in

African Newsstream

Toegang tot meer dan 100 Afrikaanse informatiebronnen, met onder meer The International Herald Tribune, Africa News Services, BBC Monitoring Africa enzovoort.

Log in

America History and Life with Full Text

Biedt toegang tot boeken en tijdschriften over de geschiedenis en de cultuur van de Verenigde Staten van Amerika en Canada.

Log in

Ancestry Library Edition

Genealogische databank met miljarden gegevens van burgerlijke staat, tellingen en militaire dossiers uit Canada, de VS en enkele Europese landen.

Log in

L’Année Philologique

Bibliografische databank over alle aspecten van de Grieks-Romeinse oudheid; aan de referenties zijn samenvattingen toegevoegd.

Log in

Art Sales Catalogues Online

Online veilingcatalogi van kunstwerken tussen 1600 en 1900, uitgebreid met het Répertoire de Lugt.

Log in

ARTSTOR – voortaan enkel beschikbaar via JSTOR

Database met foto’s en kunstwerken afkomstig van honderden musea in de hele wereld. Deze bron is voortaan enkel beschikbaar via JSTOR.

Log in

Asian Newsstream

Toegang tot meer dan 60 nationale en regionale Aziatische informatiebronnen, met onder meer The Wall Street Journal Asia, China News en The Bangkok Post.

Log in

Australia & New Zealand Newsstream

Toegang tot de grootste Australische en Nieuw-Zeelandse kranten, met onder meer The Age, The Dominion Post, The Australian en The Mercury.

Log in

B

Bibliographie de Civilisation médiévale

Meertalige bibliografische databank van de beroemde Cahiers de Civilisation médiévale (1958-2003). De databank was oorspronkelijk gewijd aan de vroege middeleeuwen, maar heeft vandaag ook betrekking op de late oudheid en de late middeleeuwen; de databank telt meer dan 64 000 referenties.

Log in

Bibliothecae codicum medii aevi *

Repertorium van de Europese bibliotheken met middeleeuwse handschriften, gebaseerd op de uitgebreide en aangevulde publicatie van Sigrid Krämer, Handschriftenerbe’s Sigrid Krämer.

Log in

Biblissima

Referentieportaal voor het westers schriftelijk erfgoed van de middeleeuwen en de renaissance. Het KBR-project Sanderus electronicus maakt deel uit van de partnerschappen van Biblissima.

Log in

BiblioJazz

Participatieve bibliografische databank over jazz en aanverwante muziek.

Log in

Brill’s Encyclopedia of the Middle Ages Online

Referentie-encyclopedie m.b.t. de middeleeuwen. Beslaat alle aspecten van het leven in de middeleeuwen: religie, economie, literatuur, leefomstandigheden enzovoort.

Log in

C

Cairn.info

Franstalige database gespecialiseerd in mens- en sociale wetenschappen die full-text toegang biedt tot tijdschriften, boeken, zakencyclopedieën en magazines.

Log in

Canadian Newsstream

Brengt meer dan 360 hedendaagse Canadese kranten met hun archief sinds de jaren 1970 samen, met onder meer Toronto Star en The Globe and Mail.

Log in

CBS News 60 Minutes

Toegang tot het archief (1977-2014) van het Amerikaanse journalistieke tv-programma 60 Minutes. De database omvat de uitzendingen in videoformaat en hun transcripties.

Log in

CDU Online *

Zie UDC Online.

Chicago Tribune

Vermaarde Amerikaanse krant voor onderzoeksjournalistiek die sinds 1932 al 24 keer een Pulitzerprijs won.

Log in

Clavis Clavium

Bibliografische databank in Open Access. Gebaseerd op 4 sleutels (Clavis Patrum Latinorum, Bibliotheca Hagiographica Latina, Clavis Patrum Graecorum, Bibliotheca Hagiographica Graeca); verstrekt belangrijke informatie aan onderzoekers gespecialiseerd in de vroegchristelijke, middeleeuwse en Byzantijnse letterkunde.

Log in

CoinArchives Pro *

Wereldwijde inventaris van openbare veilingen van munten en penningen. Vraag het wachtwoord voor deze bron aan een bibliothecaris in de leeszaal.

Log in

D

Database of Latin Dictionaries

Databank die toegang geeft tot 24 woordenboeken van de oudheid over de middeleeuwen tot de moderne tijd, met inbegrip van thematische woordenboeken.

Log in

E

Early English Books Online

Biedt toegang tot de gedigitaliseerde versies van meer dan 130 000 boeken die tussen 1473 en 1700 werden gedrukt in de Angelsaksische landen, in uiteenlopende vakgebieden zoals kunst, geschiedenis, literatuur, muziek, wetenschap, theologie …

Log in

Electre *

Bundelt de bibliografische gegevens van boeken in het Frans die verschenen zijn of nog zullen verschijnen, nog te verkrijgen zijn of niet langer te verkrijgen.

Vraag het wachtwoord voor deze bron aan een bibliothecaris in de leeszaal.

Log in

Electronic Enlightenment

Project van de Bodleian Library; biedt toegang tot meer dan 69.000 brieven van correspondenten uit de hele wereld tussen 1600 en 1850. Men vindt er o.a. privégesprekken tussen belangrijke figuren als Voltaire, Lodewijk XVI, Jane Austen, Erasmus of Françoise de Graffigny alsook bibliografische noten en academische.

Log in

Encyclopaedia Britannica

Engelstalige encyclopedie. Bevat algemene artikelen, atlassen, primaire bronnen, de definities van het woordenboek Merriam-Webster’s Collegiate Dictionary evenals tijdschriften in het Engels in het domein van de mens- en sociale wetenschappen.

Log in

Encyclopaedia Universalis

Franstalige encyclopedie. Bevat meer dan 320.000 algemene artikelen, 125.000 definities, 30.000 audiovisuele media en een internationale atlas.

Log in

Encyclopedia of African American History, 1619-1895

Brengt artikelen samen over de Amerikaanse geschiedenis vanaf de eerste kolonisten tot aan de dood van Frederick Douglass.

Log in

Encyclopedia of African American History, 1896 to the Present

Brengt artikelen samen over de Amerikaanse geschiedenis vanaf de wederopbouw tot 2008.

Log in

Encyclopedia of Popular Music, 4th edition

Bevat meer dan 30 000 artikelen over alle aspecten van de volksmuziek van 1900 tot vandaag.

Log in

Europa Sacra

Database met de prelaten, diocesen en bisdommen van de christelijke Kerk in de middeleeuwen.

Log in

European Newsstream

Toegang tot meer dan 450 Europese informatiebronnen, met onder andere Baltic News Services, Les Echos, Le Monde, The Guardian enzovoort.

Log in

F

Frantext

Databank over het gebruik van het geschreven Frans vanaf de Middeleeuwen tot heden. Voer lexicale en grammaticale opzoekingen uit in een corpus van meer dan 5,000 referenties, waaronder teksten uit de klassieke literatuur, kookhandleigingen, geografische werken, linguïstische verhandelingen en moderne romans.

Log in

G

Global Breaking Newswires

Actualiteitsdatabase die toegang biedt tot de berichten van persagentschappen uit de hele wereld, zoals AFP, AP, Dow Jones Industrial News, Canadian Press enzovoort.

Log in

Global Newsstream

Toegang tot de belangrijkste internationale en hedendaagse kranten en hun archief sinds de jaren 1980, met onder andere The Financial Times, El Mundo, South China Morning Post enzovoort.

Log in

Green’s Dictionary of Slang

Onlinewoordenboek van Engelstalig slang.

Log in

The Grove Dictionary of American Music, 2nd edition

Onlinewoordenboek over de muziek in al haar vormen.

Log in

The Grove Encyclopedia of American Art

Bevat encyclopedische artikelen over Amerikaanse kunst.

Log in

The Guardian en The Observer

Het archief van deze twee Britse kranten, beschikbaar voor de periode 1791 tot 2003, levert unieke verslaggeving over kunst, politiek, publieke zaken en sport. Deze beroemde voorvechters van de persvrijheid bieden een unieke kijk op historische gebeurtenissen.

Log in

H

The Hartford Courant

Het archief van deze historische krant, die “ouder is dan het land zelf”, is beschikbaar voor de jaren 1764 tot 1996 en bevat een rijke documentatie over de Amerikaanse Revolutie, de onafhankelijkheidsbeweging, de slavernij bij het ontstaan van de Amerikaanse samenleving en ook vele geschriften van Mark Twain.

Log in

Histoire des Idées et Critique Littéraire

Dit portaal biedt documenten aan rond ideeëngeschiedenis en literaire kritiek, toegespitst op de moderne tijd, van de 19de eeuw tot vandaag. U vindt er onderzoek over uitlopende onderwerpen zoals grote Franstalige schrijvers (van Musset tot Bauchau), literaire mythes, Europa in de literatuur of vrouwen in de podiumkunsten.

Log in

Historical Abstracts with Full Text

Bevat artikelen, recensies en bibliografieën van boeken over geschiedenis, cultuur, sociale wetenschappen evenals kunst en militaire wetenschap.

Log in

Historical Newspapers

Database die toegang biedt tot de integrale tekst van het archief van verschillende Angelsaksische kranten die wereldwijd worden gelezen, zoals The Guardian en The Observer, The Hartford Courant, The New York Times with Index, The New York Tribune and Herald Tribune, The Wall Street Journal en The Washington Post.

Log in

I

In Principio

Incipits van Latijnse teksten over geschiedenis, literatuur, filosofie en religie.

Log in

Index to Printed Music

Bibliografische database over muziek.

Log in

International African Bibliography Online

Internationale en interdisciplinaire bibliografische databank over Afrikaanse studies; telt meer dan 140.000 referenties.

Log in

International Bibliography of Humanism and the Renaissance

Internationale referentiebibliografie van de universitaire publicaties over de renaissance en de moderne tijd. Aanvulling van de International Medieval Bibliography en de Bibliographie de Civilisation Médiévale.

Log in

International Encyclopaedia for the Middle Ages

Supplement van het Lexikon des Mittelalters ; deze encyclopedie beslaat de periode van de middeleeuwen (300-1500) in Europa, Noord-Afrika en het Nabije Oosten.

Log in

International Medieval Bibliography

Multidisciplinaire bibliografische referentiedatabank voor studies over de middeleeuwen in Europa.

Log in

International Newsstream

Levert recent internationaal nieuws (van buiten de USA) en archiefmateriaal. De databank bevat de integrale tekst van meer dan 600 kranten van over de hele wereld, met o.a. The Times, The Bangkok Post, El Norte, Jerusalem Post enzovoort.

Log in

Internet Archive

Digitale bibliotheek gewijd aan de archivering van het web, met toegang tot meer dan 735 miljard webpagina’s, 41 miljoen boeken, 22 miljoen multimediadocumenten (audio en video), 4 miljoen afbeeldingen en 890.000 softwareprogramma’s uit de hele wereld. Het Internet Archive bevat:

Om toegang te krijgen tot al deze documenten op het Internet Archive, dient u een gratis gebruikersaccount aan te maken.

Log in

J

JSTOR

JSTOR is een Engelstalige database die full-text toegang geeft tot tijdschriften en e-books op het gebied van de kunsten en de wetenschappen. Sinds april 2024 biedt JSTOR ook toegang tot de inegrale inhoud van ARTSTOR, gegevensbank van foto’s en kunstwerken uit musea.

Online toegang tot JSTOR (documenten) ” new_tab=”true” size=”sm”]Online toegang tot JSTOR (afbeeldingen), voorheen ARTSTOR

K

Knowledge Unlatched

Project gebaseerd op een partnerschap tussen bibliotheken en uitgevers met als doel wetenschappelijke werken vrij toegankelijk te maken. De aangeboden titels hebben betrekking op alle vakgebieden van de menswetenschappen: antropologie, economie, onderwijs, geschiedenis, literatuur, politiek …

Log in

L

Latin American Newsstream

Toegang tot bijna 90 informatiebronnen afkomstig van Latijns-Amerika, met onder andere El Universal, O Globo, La Naci?n, El Mercurio enzovoort.

Log in

Lexikon des Mittelalters Online

Database die toegang biedt tot artikelen, boeken, bibliografieën en indexen voor alles wat betrekking heeft op de middeleeuwen (cultuur, geschiedenis, literatuur, filosofie, politiek, religie, wetenschappen …).

Log in

Library of Latin Texts Complete Online

Database met meer dan 5.000 literaire teksten of teksten over menswetenschappen in het Latijn. Het omvat Serie A en Serie B.

Raadpleeg Serie A Raadpleeg Serie B

Library Information & Science Technology Abstracts with Full Text (LISTA)

Database met bibliografische referentiegegevens voor specialisten op het gebied van informatie en bibliotheken. Bevat 440 referenties over bibliotheekwetenschappen, media en communicatie, informatiewetenschappen en technologie.

Log in

Los Angeles Times

Een van de grootste kranten van de Amerikaanse metropolen; won een groot aantal prijzen voor journalistiek, met onder meer 37 keer een Pulitzerprijs.

Log in

M

The Making of the Modern World

Bevat bibliografische gegevens en integrale teksten over economische thema’s in de brede betekenis: politieke wetenschappen, geschiedenis, sociologie, financiën, kolonisatie …

Log in

Middle East Newsstream

Toegang tot meer dan 130 informatiebronnen uit de Arabische wereld, Zuidwest-Azië en de buurlanden. De database bevat de integrale tekst van kranten als Gulf Daily News, Palestine Chronicles, Le Temps, Sudan Tribune enzovoort.

Log in

MLA (Modern Language Association) International Bibliography with Full Text

Jaarlijkse bibliografie van de boeken en artikelen die op alle continenten verschijnen en handelen over taal, moderne literatuur, taalkunde, folklore enzovoort.

Raadpleeg MLA with Full Text Raadpleeg MLA Directory of Periodicals

Mosa

Databank die via web-harvesting de digitale archieven van instellingen verzamelt en zo de wetenschappelijke productie in Open Access uit België en Luxemburg centraliseert.

Log in

N

The New York Times (with Index)

Het archief van deze krant, beschikbaar voor de periode 1851 tot 2018, en het nieuws van het begin van de eeuw. Deze krant publiceert alle belangrijke teksten met onder de presidentiële toespraken en persconferenties. Er is ook een index voor de domeinen geschiedenis, politiek, economie, kunsten, cultuur, sport en voor de zakenwereld.

Raadpleeg het archief (1851-2018) Raadpleeg de online krant (1980-vandaag)

The New York Tribune and Herald Tribune

Het archief van deze aanvullende informatie bij de referentiekrant The New York Times, beschikbaar voor de periode 1841 tot 1962, biedt informatie over de belangrijke gebeurtenissen rond de eeuwwisseling (20ste eeuw). U vindt er ook de geschriften van Theodore Roosevelt, Margaret Fuller, Karl Marx of Frederick Engels.

Log in

O

OECD iLibrary

Virtuele bibliotheek van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling. Ze biedt toegang tot boeken, tijdschriften en statistieken over economie, ontwikkeling, onderwijs, financiën enzovoort.

Log in

OpenBook Publishers

OpenBook Publishers is een universitaire Open Access-uitgever. Dankzij het partnerschap met KBR heeft u toegang tot alle e-boeken die op het platform beschikbaar zijn, in streaming, in ePub en in PDF.

Log in

OpenEdition Books

Een van de vier platformen van OpenEdition (OpenEdition BooksOpenEdition JournalsCalenda, Hypothèses). Bevat meer dan 12.000 elektronische boeken in het domein van de mens- en sociale wetenschappen.

Log in

OpenEdition Journals

Een van de vier platformen van OpenEdition (OpenEdition BooksOpenEdition JournalsCalenda, Hypothèses). Het bevat meer dan 500 tijdschriften uit de mens- en sociale wetenschappen.

Log in

The Oxford Companion to American Law

Bevat encyclopedische artikelen over het Amerikaans recht.

Log in

The Oxford Companion to American Military History

Bevat meer dan 1 000 encyclopedische artikelen over de Amerikaanse conflicten in uiteenlopende thema’s: geschiedenis, literatuur, kunst …

Log in

The Oxford Companion to American Politics

Bevat encyclopedische artikelen over alle aspecten van de Amerikaanse politiek.

Log in

The Oxford Companion to the American Musical

Bevat encyclopedische artikelen over de Amerikaanse muzieksector.

Log in

The Oxford Companion to the Supreme Court of the United States, 2nd edition

Bevat encyclopedische artikelen over de gerechtelijke beslissingen van het Hooggerechtshof in de Verenigde Staten van Amerika.

Log in

The Oxford Companion to the United States History

Bevat bijna 1 500 encyclopedische artikelen over de Amerikaanse geschiedenis, over politiek, cultuur, kunst, wetenschappen …

Log in

The Oxford Encyclopedia of American Business, Labor, and Economic History

Bevat encyclopedische artikelen over de economische geschiedenis van de Verenigde Staten van Amerika, sinds hun ontstaan tot vandaag.

Log in

The Oxford Encyclopedia of American Culture and Intellectual History

Bevat encyclopedische artikelen over het leven in Amerika.

Log in

The Oxford Encyclopedia of American Military and Diplomatic History

Bevat encyclopedische artikelen over de belangrijkste gebeurtenissen in de Amerikaanse militaire geschiedenis.

Log in

The Oxford Encyclopedia of American Political and Legal History

Bevat encyclopedische artikelen over de gerechtelijke en politieke geschiedenis van de Verenigde Staten van Amerika.

Log in

The Oxford Encyclopedia of American Social History

Bevat encyclopedische artikelen over de Amerikaanse sociale geschiedenis.

Log in

The Oxford Essential Dictionary of the U.S. Military

Woordenboek van militaire termen, wapens, voertuigen, onderscheidingen, beroemde mannen en veldslagen van het Amerikaanse leger.

Log in

The Oxford Guide to the United States Government

Geeft toegang tot de biografieën van alle Amerikaanse politici.

Log in

Oxford Music Online

Portaalsite die toegang biedt tot woordenboeken en encyclopedieën over muziek.

Log in

Oxford Scholarship Online – Philosophy

De collectie Philosophy van het platform Oxford Scholarship Online biedt toegang tot meer dan ca. 1.000 titels in het domein van de filosofie van 1963 tot vandaag.

Log in

P

Patrologia Latina

Biedt toegang tot originele teksten met voorwoorden, recensies en indexen over het christendom.

Log in

Periodicals Archive Online

Biedt toegang tot tijdschriften en artikelen in full text in het domein van de mens- en sociale wetenschappen.

Log in

Periodicals Index Online

Bevat meer dan 20 miljoen artikelen in full text in het domein van de mens- en sociale wetenschappen

Log in

ProQuest Research Library

Database met miljoenen artikelen (integrale toegang) uit wetenschappelijke, literaire, historische, artistieke… tijdschriften.

Log in

Q

R

Répertoire International de Littérature Musicale (RILM) with Full Text

Bevat citaten uit artikelen, boeken, bibliografieën, catalogi, proefschriften, thesissen, films, technische tekeningen, commentaren en tijdschriften over muziek.

Log in

Retrospective Index to Music Periodicals (RIPM)

Retrospective Index to Music Periodicals with Full Text is een internationale databank met gedetailleerde analyses van teksten over muziekgeschiedenis en -cultuur tussen 1800 en 1950.

De databank wordt aangevuld door de RIPM Preservation Series: European & North American Music Periodicals, die een honderdtal zeldzame muziektijdschriften in full text van over de hele wereld bevat.

Raadpleeg RIPM with Full Text Raadpleeg RIPM Preservation Series

RIPM Jazz Periodicals with Full Text

Unieke collectie van 105 tijdschriften over jazz en de geschiedenis ervan.

Raadpleeg RIPM Jazz Periodicals with Full Text

Répertoire International des Sources Musicales (RISM)

Bevat bibliografieën van muziekbronnen (handgeschreven en gedrukte werken, geschriften over muziek, libretto’s …) van over de hele wereld. Er is een versie gewijd aan Engels bronnen.

Raadpleeg RISM Raadpleeg RISM België Raadpleeg RISM UK & Ireland

Royal Geographical Society (with IBG)

De archiven van de Royal Geographical Society (met het Institute of British Geographers) bevatten primaire bronnen (kaarten, atlassen, expeditierapporten, enz.) van 1485 tot 1983 over (menselijke, historische en culturele) geografie, koloniale studies en dekolonisatie, maar ook over milieu.

Log in

S

Scriptores possessoresque codicum medii aevi *

Repertorium van de auteurs en eigenaars van middeleeuwse handschriften, gebaseerd op de uitgebreide en aangevulde versies van Scriptores codicum medii aevi en Possessores codicum medii aevi van Sigrid Krämer.

Log in

T

Digitale bibliotheek met Griekse teksten, van de oudheid tot de moderne tijd.

De toegang tot deze bron is strikt voorbehouden voor de personeelsleden van KBR.

Log in

U

UDC Online *

Databank in de bibliotheekwetenschappen met betrekking tot het gebruik van de Universele Decimale Classificatie. KBR biedt toegang tot de Franse en de Nederlandse versie. Vraag het wachtwoord voor deze bron aan een bibliothecaris in de leeszaal.

Online toegang tot de Franse versie Online toegang tot de Nederlandse versie

UN iLibrary

Virtuele bibliotheek van de Verenigde Naties. Ze biedt toegang tot boeken en artikelen over democratie, economie, het milieu, de rechten van de mens, gezondheid enz.

Log in

US Major Dailies

Brengt de grootste en meest gerespecteerde vijf nationale en regionale kranten van de Verenigde Staten samen, met inbegrip van hun archief: Chicago TribuneLos Angeles TimesNew York TimesThe Wall Street JournalThe Washington Post.

Log in

US Newsstream

Brengt de recente Amerikaanse actualiteit samen en bevat een archief dat teruggaat tot de jaren 1980. De database bevat de integrale tekst van meer dan 590 kranten met o.a. The New York Times, Los Angeles, Boston Globe, Chicago Tribune enzovoort. US Newsstream bevat de volgende collecties:

Log in

V

Van Dale

Referentiewoordenboek voor het Nederlands. KBR biedt toegang tot het verklarend woordenboek (de zogenaamde Dikke Van Dale) en tot een vertaaltool (Van Dale Online) in het Duits, Engels, Spaans, Frans en Nederlands. Deze bron omvat ook het Oxford Dictionary of English met zijn thesaurus.

Raadpleeg de Dikke Van Dale Raadpleeg de Van Dale Online

W

The Wall Street Journal

Amerikaanse krant die beschouwd wordt als de publicatie bij uitstek voor economische nieuws en informatie over de financiële markten in de hele wereld. Het archief (1889-2004) beslaat internationale en Amerikaanse zaken, financieel nieuws en diepgravende economische analyses over de financiële markten wereldwijd.

Raadpleeg het archief (1889-2004) Raadpleeg de online krant (1984-vandaag)

The Washington Post

Amerikaanse krant die beroemd is voor zijn nieuws en analyses van de Amerikaanse politiek. Het archief (1877-2005) vertegenwoordigt de belangrijkste bron voor verslaggeving over politiek en regeringszaken in de Verenigde Staten. Deze krant won een dozijn Pulitzerprijzen voor zijn artikelen over het Watergateschandaal (1972-1974).

Raadpleeg het archief (1877-2005) Raadpleeg de online krant (1984-vandaag)

X

Y

Z