Drukkerijmuseum

Het museum werd opgericht in 1975 en is sinds 1977 een vzw. Het heeft tot doel niet alleen de belangrijke getuigen van de boekdrukkunst en van de technieken rondom het boek te bewaren en voor te stellen, maar ook alle documentatie over de geschiedenis van de boekdrukkunst.

De aandacht gaat vooral naar de evolutie van het drukproces in de 19de eeuw in België. Zo werden Belgische gietijzeren degelpersen, cilinderpersen en drukkersmeubilair, voornamelijk uit de 19de en het begin van de 20ste eeuw, bijeengebracht. Enkele merkwaardige stukken in de verzameling zijn de houten typografische pers van het einde van de 18de eeuw, de Stanhope-pers uit 1795, de drukpersen van F. Rops, M. Elskamp en A. Curvers alsook de cilinderpers van de Duitse regering in Brussel tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Enkele belangrijke stukken zijn te bezichtigen in de gangen van de Koninklijke Bibliotheek. De andere objecten worden momenteel niet tentoongesteld.

Het museum beschikt over een gespecialiseerde bibliotheek van een duizendtal werken. Deze boeken zijn opzoekbaar via de online catalogus van de Koninklijke Bibliotheek. U kunt ze raadplegen in de algemene leeszaal.

 

Contact

Bart Op de Beeck
Tel : +32 (0)2 519 57 30
musimp@kbr.be