KBR museum genomineerd voor de European Museum of the Year Award

Het KBR museum opende op 18 september 2020 de deuren. Heel wat bezoekers ontdekten er al een nationale schat die 600 jaar lang verborgen bleef: de bibliotheek van de hertogen van Bourgondië en haar prachtige collectie middeleeuwse handschriften. Het museum won in 2021 de Brusselse Kunstwijkprijs en is nu ook genomineerd voor een European Museum of the Year Award (EMYA).

Educatie en maatschappelijke verantwoordelijkheid, creatief aangepakt

Het KBR museum staat op de lijst van genomineerde musea voor de EMYA van 2022. Die prijs gaat naar een museum dat in alle opzichten uitmuntend en vernieuwend is en dat zijn bezoekers een unieke sfeer, een vindingrijke presentatie en een creatieve aanpak van educatie en maatschappelijke verantwoordelijkheid biedt.

Grote en kleine musea op uiteenlopende locaties kaapten de voorbije jaren de prijs weg, maar allemaal hebben ze een aanbod ontwikkeld dat de kwaliteitsnormen voor musea in Europa heeft veranderd.

Europees perspectief

De EMYA werd in 1977 in het leven geroepen door de Raad van Europa om uitmuntendheid in de Europese museumwereld te erkennen. De prijs is niet zozeer gericht op de kwaliteit of de kwantiteit van de collectie of het onderzoek, maar richt zich op de algemene sfeer.

Hierbij wordt belang gehecht aan een Europees perspectief en het samenbrengen van burgerschap en democratie, mensenrechten en interculturele dialoog in musea.

Het gestructureerde beoordelingsproces garandeert dat professionele kwaliteit, innovatie en creativiteit beloond worden, zonder dat de grote verschillen in schaal, financiering, verplichtingen en context van de musea in de weg staan.

Innovatie in het KBR museum

Wat maakt het KBR museum zo vernieuwend? De middeleeuwse handschriften worden niet alleen tentoongesteld, ze worden ook tot leven gebracht. De verrassende scenografie biedt meerdere benaderingen waarin informatie en interactiviteit elkaar afwisselen en bestaat uit ruimtes die soms open, dan weer heel intiem zijn.

Het KBR museum toont de originele handschriften in hoogwaardige, goed uitgeruste en beveiligde vitrines. Toch kunt u, dankzij de moderne technologie, een boek doorbladeren zoals de Bourgondische hertog Filips de Goede dat deed. Wie graag zelf aan de slag gaat, kan in het museum een miniatuur ontwerpen, zijn vaardigheden als kopiist testen of proberen om een handschrift te dateren.

Bovendien is het KBR museum er voor iedereen. U kiest zelf welk soort bezoek u volgt. Aan het begin van het bezoek ontvangt u een armband die u activeert volgens het profiel van uw keuze: meerwaardezoeker, ontdekkingsreiziger of speelvogel. Met uw armband roept u verhalen op maat op, via touchscreens en luisterhoorns.

En de winnaar is…

De bekendmaking van de winnaars en de officiële uitreiking van de EMYA-prijzen zullen plaatsvinden tijdens de jaarlijkse conferentie van het Europees Museumforum van 4 tot 7 mei 2022 in het Nationaal Museum van Estland in Tartu.