fbpx
Laden Evenementen
  • Dit evenement is voorbij.

Publiekdomeindag 2023

15 februari 2023
10:00 - 17:00

Dit evenement is voorbij.

Tijdschema

15 februari 2023
10:00 - 17:00

Locatie

Organisatoren

Prijs

Free

Tags

KBR, de Universiteitsbibliotheek Gentmeemoo en Wikimedia België organiseren elk jaar de Publiekdomeindag. Op 15 februari 2023 staat het publiek domein opnieuw in de schijnwerpers.

 

Wat en waarom?

Het publiek domein is de verzameling van alle creatieve werken waarop geen exclusieve intellectuele eigendomsrechten (meer) rusten, zoals auteursrechten en naburige rechten. Elk jaar komen nieuwe werken in het publiek domein omdat de auteursrechten vervallen. In België gebeurt dat 70 jaar na de dood van de auteur of kunstenaar. Deze juridische status betekent niet dat deze werken dan ook meteen automatisch toegankelijk zijn. Met Publiekdomeindag wordt daarom over de hele wereld de aandacht gevestigd op het feit dat er vaak nog juridische, financiële, technische en institutionele barrières zijn die ervoor zorgen dat het publiek ook na het verstrijken van de auteursrechtelijke bescherming geen toegang krijgt tot deze content.

 

Voor wie?

Bent u benieuwd welke acties uw organisatie op poten kan zetten om uw publiekdomeincollecties te ontsluiten? Wilt u van gedachten wisselen met andere deelnemers? Dan is Publiekdomeindag interessant voor u of uw organisatie.

 

Programma

  • Deel 1 (voormiddag): over auteursrechten en erfgoedcollecties. Zo heeft u alle bagage om de rechtenstatus van uw materiaal te bepalen.
  • Deel 2 (namiddag): verschillende instellingen presenteren de acties die zij ondernamen rond publiek domein. We duiken ook dieper in nieuwe ontwikkelingen over beleid en wetgeving.
Bekijk het programma

 

 

Praktische informatie

  • 15 februari 2023 van 10u tot 17u in KBR (zaal Panorama)
  • U kunt zich voor elk dagdeel afzonderlijk inschrijven.
  • De slides zijn in het Engels. Elke spreker spreekt zijn eigen taal (Engels, Nederlands of Frans).
  • Deelname is gratis. Inschrijven kan tot 14 februari 2023.
Inschrijven

 

 

Afbeelding: De dochter van de kunstenaar, Xavier Mellery, 1882, Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Gent, 1944-B