Fonds Arthur Grumiaux

In december 2021, het jaar waarin we de 100ste verjaardag van de geboortedag van Grumiaux vierden, gaf de Koning Boudewijnstichting het Fonds Arthur Grumiaux in bewaring bij de Muziekafdeling van KBR, na een schenking door de Stichting Baron Arthur Grumiaux.

Arthur Grumiaux (1921-1986) heeft wereldwijd uitstraling gegeven aan het vioolspel, in het zog van zijn voorgangers Henry Vieuxtemps en Eugène Ysaÿe. Hij bleek een wonderkind te zijn en volgde al vanaf 11-jarige leeftijd vioolles bij Alfred Dubois aan het conservatorium in Brussel. Zijn eerste opnames, in 1945, openden voor hem de deur naar een internationale carrière. Hij trad op ter gelegenheid van tal van concerten en festivals, als solist of als lid van een kamermuziekensemble. Hij ontwikkelde ook een uitzonderlijk muzikaal partnerschap (en een mooie vriendschap) met de Roemeense pianiste Clara Haskil. Samen met haar nam hij sonates van Mozart en Beethoven op plaat op. Hun versies gelden nog steeds als referenties in het genre.

Het Fonds Arthur Grumiaux is een zeer belangrijke documentaire bron voor de studie van het persoonlijk leven en de carrière van deze 20ste-eeuwse emblematische vertolker. Het fonds bevat meer dan 2000 handgeschreven en gedrukte partituren, vaak met aantekeningen of een opdracht, en zo’n 2600 foto’s, meer dan 1800 brieven en postkaarten, ruim 1000 geluidsopnames, meer dan 1000 concertprogramma’s, 550 boeken en honderden archiefdocumenten zoals contracten (hiervan alleen al bevat het fonds zo’n 650 stuks). De briefwisseling van Grumiaux vormt een waardevolle bron van informatie over zijn leven en relaties. Zijn partituren en opnames bieden een nieuw onderzoeksgebied in de studie van de vertolkingen.