Een samenwerking om de geschiedenis van
de Oostkantons toegankelijker te maken
Dankzij de samenwerking met het Zentrum für Ostbelgische Geschichte (ZOG) beschikt BelgicaPress nu over een Duitstalige startpagina en meer dan 171.000 pagina’s van 14 kranten uit de Oostkantons, zowel in het Duits als in het Frans. En dit is nog maar het begin. Dit partnerschap zal binnenkort leiden tot nog meer externe inhoud op het KBR-platform.
Voor het eerst kunnen gebruikers BelgicaPress in het Duits gebruiken. Tegelijkertijd zal de nieuwe website van ZOG nu beschikbaar zijn in het Frans, Nederlands en Engels. Deze website werd vorig jaar vernieuwd en biedt een uitgebreide collectie online bronnen, inleidende teksten, diepgaande casestudies, een geschiedenis-lab en een blog over de geschiedenis van de Oostkantons. Zo wordt de geschiedenis van de Oostkantons voor alle Belgen toegankelijk in hun moedertaal. De Engelse versie breidt deze toegankelijkheid uit tot buiten de landsgrenzen.
Zo bevat BelgicaPress vanaf nu honderd jaargangen van Die Fliegende Taube (1851-1951), de oudste Duitstalige krant uit onze regio. Je kunt er ook de oudste jaargangen van Grenz-Echo raadplegen, de enige Duitstalige krant in België die nog steeds verschijnt.
BelgicaPress, de meest geraadpleegde online interface van KBR
Het portaal BelgicaPress werd gelanceerd in 2016 en biedt momenteel toegang tot 138 gedigitaliseerde Belgische kranten (1814-1987). Deze kranten hebben sterk uiteenlopende geografische en ideologische achtergronden. De meeste verschenen dagelijks. Dankzij OCR-technologie (Optical Character Recognition) is het mogelijk om full-text te zoeken in meer dan 4 miljoen pagina’s.
In 2023 was BelgicaPress het meest geraadpleegde online platform van KBR, met 129.000 raadplegingen. Het portaal wordt voornamelijk gebruikt voor wetenschappelijk en journalistiek onderzoek, ter illustratie van het onderwijs, maar ook soms in een juridische context en voor gerechtelijke zaken.
In april 2024 kondigde KBR een massadigitaliseringsproject aan dat het huidige aanbod van BelgicaPress zal verdubbelen. Dit project, gefinancierd met eigen middelen, zal het publiek de mogelijkheid bieden om ook de Belgische kranten uit de tweede helft van de 20e eeuw online te raadplegen.
Toegang tot de inhoud van BelgicaPress
Alle documenten die tot en met 1918 zijn gepubliceerd, zijn vrij toegankelijk, evenals de titels waarvoor KBR uitdrukkelijke toestemming heeft van de rechthebbenden. Onbeperte afstandstoegang – met een KBR-account – tot het gehele gedigitaliseerde corpus is enkel mogelijk voor wetenschappelijk onderzoek of ter illustratie van het onderwijs.