The World of Bruegel in Black and White

21/12/2016

15 oktober 2019 – 16 februari 2020

Iedereen kent Bruegel als wereldberoemd schilder, maar wist u dat Bruegel in zijn tijd vooral bekend was om zijn prenten? Dit is de eerste – en mogelijk de laatste – keer dat u de kans krijgt om Bruegels prenten van dichtbij te bewonderen. De Koninklijke Bibliotheek van België bewaart een complete en ongeëvenaarde collectie die tijdens het Bruegeljaar exclusief wordt tentoongesteld. De tentoonstelling ‘The World of Bruegel in Black and White’ neemt u mee in de imaginaire wereld van deze Vlaamse meester.

Zo’n 450 jaar geleden, tijdens de 16de eeuw, was Vlaanderen het centrum voor de productie van en de handel in prenten. Breugel en zijn uitgever, Hiëronymus Cock, speelden een sleutelrol in deze periode. Hun meesterlijk vakmanschap en ondernemingszin staan centraal in de tentoonstelling.

‘The World of Bruegel in Black and White’ wordt een unieke ervaring die u meevoert in de leefwereld van Bruegel en zijn tijdgenoten. Ontdek hoe Bruegel inspiratie vond in het Italiaanse landschap en laat deze kans om de originele Bruegelprenten te bewonderen zeker niet liggen.

Veel van de werken worden in verschillende edities of 'lijsten' bewaard. Voordat een eerste editie op de markt kwam en over de hele wereld kon worden verspreid, had een prent al een lange weg afgelegd. Ontdek tijdens de tentoonstelling hoe het proces verliep, van tekening tot prent.

Bewonder Bruegels Italiaanse landschappen, enkele originele voortekeningen, de 7 hoofdzonden, deugden en andere prachtige prenten. Duik in Bruegels imaginaire wereld en laat je verrassen door de bijzondere figuren en details.

Deze buitengewone tentoonstelling speelt zich af in het Paleis van Karel van Lotharingen, een unieke locatie uit de 18de eeuw in het hart van Brussel. Mis deze kans niet om de minder bekende meesterwerken van Bruegel te ontdekken!

 

Praktische informatie

Data en openingsuren

15 oktober 2019 – 16 februari 2020

Dagelijks geopend van 11:00 – 19:00

 

Tickets en tarieven

Volwassenen  € 12

Kortingstarief  € 9

Gratis toegang voor ICOM-leden, kinderen t.e.m. 18 jaar en schoolgroepen.

Gratis audiogids (NL-FR-EN-DE-ES)

 

Aanbod voor groepen

Rondleiding met gids

Verdiep u in de wereld van Bruegels prenten, nog voor de deuren opengaan voor het publiek. Deze rondleiding is de perfecte manier om het werk van deze Vlaamse Meester van dichtbij te bewonderen.

Rondleidingen zijn dagelijks beschikbaar tussen 9:00 en 11:00. Rondleidingen dienen minstens 2 weken op voorhand geboekt te worden.

Duur: 90 minuten

Prijs: € 90 (gids) + toegang (€ 9 per persoon)

Max. 15 personen

Beschikbaar in het Nederlands, Frans, Engels, Duits en Spaans.

 

Meet the Master

Laat u onderdompelen in de wereld van Bruegel en zijn prenten. Kom details en anekdotes te weten over de tentoongestelde werken, zodat u achteraf met uitgebreide kennis de prenten kunt bekijken. Na een drankje en wat lekkers kunt u op eigen tempo de tentoonstelling bezoeken. Neem uw tijd om het vakmanschap van Bruegel te ontdekken.

Meet the Master is dagelijks beschikbaar tussen 11:00 en 19:00. Dit arrangement dient minstens 2 weken op voorhand geboekt te worden.

Duur: 60 minuten (lezing), gevolgd door een vrij bezoek aan de tentoonstelling

Prijs: € 90 (lezing + koffie/thee/gebak) + toegang (€ 9 per persoon)

Max 30 personen

Beschikbaar in het Nederlands, Frans, Engels, Duits en Spaans.

 

VIP-tour

Als de deuren sluiten voor het publiek, gaat Bruegels grafische wereld voor u open. Uw gids neemt u mee op een exclusieve rondleiding en biedt u een uitgebreid inzicht in Bruegels leven en werk, maar even goed wordt u uitgedaagd om zelf anekdotes te ontdekken en de prenten op een andere manier te bekijken. Geniet ondertussen van een aangepast avondmenu in een unieke setting.

Duur: 2,5 uur

Prijs: op aanvraag

Max. 15 personen

Beschikbaar in het Nederlands, Frans en Engels.

 

U kunt uw reservatie tot 14 dagen voor de geplande datum gratis wijzigen of annuleren (via e-mail: educ@kbr.be). Nadien wordt er een kost aangerekend.

 

Contact

Rondleidingen en groepsbezoeken

Wouter Stevens - Wouter.stevens@kbr.be - +32 (0)2 519 53 72

 

Communicatie en pers

Joachim Spyns - joachim.spyns@kbr.be - +32 (0)2 519 55 97

 

 

logo Vlaamse Meesters

 

logo nationale loterijlogo Fonds Baillet Latour