The World of Bruegel in Black and White

Bruegel is niet wie u denkt…

15 oktober 2019 – 16 februari 2020

Iedereen kent Bruegel als wereldberoemd schilder, maar wist u dat hij in zijn tijd vooral bekend was om zijn prenten? In 2019 krijgt u dé kans om Bruegels prenten van dichtbij te bewonderen. KBR is de pionier in de herontdekking van de onbekendere meesterwerken van Bruegel, met een complete collectie die tijdens het Bruegeljaar wordt tentoongesteld. De tentoonstelling ‘The World of Bruegel in Black and White’ neemt u mee in de imaginaire wereld van deze Vlaamse meester.

Zo’n 450 jaar geleden, tijdens de 16de eeuw, was Vlaanderen het centrum voor de productie van en de handel in prenten. Bruegel en zijn uitgever, Hiëronymus Cock, speelden een sleutelrol in deze periode. Hun meesterlijk vakmanschap en ondernemingszin staan centraal in de tentoonstelling.

Veel van de werken worden in verschillende edities of ‘staten’ bewaard. Voordat een eerste uitgave op de markt kwam en over de hele wereld kon worden verspreid, had een prent al een lange weg afgelegd. Ontdek tijdens de tentoonstelling hoe het proces verliep, van tekening tot prent.

Bewonder Bruegels originele voortekeningen, zijn Italiaanse landschappen, de zeven hoofdzonden, deugden en andere prachtige prenten. Duik in Bruegels imaginaire wereld en laat u verrassen door de bijzondere figuren en details.

Deze buitengewone tentoonstelling speelt zich af in het Paleis van Karel van Lotharingen, een unieke locatie uit de 18de eeuw in het hart van Brussel. Mis deze kans niet om de minder bekende meesterwerken van Bruegel te ontdekken!

 

 

Praktische informatie

Data en openingsuren

15 oktober 2019 – 16 februari 2020

Dagelijks geopend van 11:00 – 19:00

 

Locatie

KBR – Kunstberg, 1000 Brussel

 

Tickets en tarieven

 • Volwassenen  € 12
 • Kortingstarief  € 9
 • Gratis toegang voor ICOM-leden, kinderen t.e.m. 18 jaar en schoolgroepen.
 • Gratis audiogids (NL-FR-EN-DE-ES)
Koop tickets

 

 

Aanbod voor groepen

Rondleiding met gids

Verdiep u in de wereld van Bruegels prenten, nog voor de deuren opengaan voor het publiek. Deze rondleiding is de perfecte manier om het werk van deze Vlaamse Meester van dichtbij te bewonderen.

Rondleidingen zijn dagelijks beschikbaar tussen 9:00 en 11:00. Rondleidingen dienen minstens 2 weken op voorhand geboekt te worden.

 • Duur: 90 minuten
 • Prijs: € 90 (gids) + toegang (€ 9 per persoon)
 • Max. 15 personen
 • Beschikbaar in het Nederlands, Frans, Engels, Duits en Spaans.

 

Meet the Master

Laat u onderdompelen in de wereld van Bruegel en zijn prenten. Kom details en anekdotes te weten over de tentoongestelde werken, zodat u achteraf met uitgebreide kennis de prenten kunt bekijken. Na een drankje en wat lekkers kunt u op eigen tempo de tentoonstelling bezoeken. Neem uw tijd om het vakmanschap van Bruegel te ontdekken.

Meet the Master is dagelijks beschikbaar tussen 11:00 en 19:00. Dit arrangement dient minstens 2 weken op voorhand geboekt te worden.

 • Duur: 60 minuten (lezing), gevolgd door een vrij bezoek aan de tentoonstelling
 • Prijs: € 90 (lezing + koffie/thee/gebak) + toegang (€ 9 per persoon)
 • Max 30 personen
 • Beschikbaar in het Nederlands, Frans, Engels, Duits en Spaans.

 

VIP-tour

Als de deuren sluiten voor het publiek, gaat Bruegels grafische wereld voor u open. Uw gids neemt u mee op een exclusieve rondleiding en biedt u een uitgebreid inzicht in Bruegels leven en werk, maar even goed wordt u uitgedaagd om zelf anekdotes te ontdekken en de prenten op een andere manier te bekijken. Geniet ondertussen van een aangepast avondmenu in een unieke setting.

 • Duur: 2,5 uur
 • Prijs: op aanvraag (incl. avondrondleiding, toegang en catering). Dit arrangement dient 2 weken op voorhand geboekt te worden.
 • Max. 15 personen
 • Beschikbaar in het Nederlands, Frans en Engels.

 

Enkel onbetaalde reservaties (via de optie ‘betaal later’) kunnen tot 21 dagen voor het bezoek gewijzigd of geannuleerd worden (via e-mail: educ@kbr.be). Als deze termijn verstreken is, worden ze als definitief beschouwd.

 

Contact

Rondleidingen en groepsbezoeken

Wouter Stevens – Wouter.stevens@kbr.be – +32 (0)2 519 53 72

 

Communicatie en pers

Joachim Spyns – joachim.spyns@kbr.be – +32 (0)2 519 55 976

 

 

De Standaard The Brussels Times KLARA logo