partituren Philippe Boesmans © Ader

17 partituren van Philippe Boesmans toevertrouwd aan KBR

Foto © Ader

Belgisch muzikaal erfgoed gered

Het Fonds Léon Courtin-Marcelle Bouché, beheerd door de Koning Boudewijnstichting, heeft 17 autografische partituren gekocht van de internationaal gerenommeerde Belgische componist Philippe Boesmans (°1936). Ze zouden normaal per stuk verkocht worden op een veiling op 12 oktober in Parijs. Het fonds kon de 17 partituren echter als geheel aankopen.

De aankoop voorkomt dat waardevol muzikaal erfgoed verspreid geraakt. Nu keren de autografen terug naar België, zodat ook de toekomstige generaties ervan kunnen genieten.

 

Veilig bewaard in KBR

De Koning Boudewijnstichting vertrouwt de documenten toe aan onze Muziekafdeling, waar de documenten in de beste omstandigheden bewaard worden en voor iedereen toegankelijk zullen zijn voor onderzoek.

Dankzij de aankoop van die 17 composities uit de collectie muziekhandschriften van de Parijse uitgever Jobert, zal ook de muzikale en musicologische expertise over Boesmans verder ontwikkeld worden. Tot nu toe hadden de Belgische bibliotheken en instellingen nog geen enkele autografische partituur van deze componist in hun collecties.

 

Wie is Philippe Boesmans?

Philippe Boesmans (Tongeren, °1936) ontwikkelde een zeer persoonlijke muzikale taal en werd al snel erkend als een van de meest getalenteerde componisten. Hij won diverse prijzen in binnen- en buitenland, zoals de Prix Italia (1971) voor zijn compositie Upon la mi: één van de stukken die deel uitmaken van de aankoop.

Onder de aangekochte muziekpartituren bevindt zich ook Boesmans’ eerste opera, La Passion de Gilles, die in 1983 in de Munt in première ging en L’incoronazione di Poppea, de herorkestratie van Monteverdi’s opera die Boesmans op vraag van Gerard Mortier, directeur van de Munt, maakte.

Boesmans is ook een componist die bekend staat om zijn orkestrale en instrumentale muziek. Met zijn Concerto voor viool en orkest, een hommage aan de Belgische vioolschool van Vieuxtemps en Ysaÿe, won hij de Prix de l’Académie Charles Cros.

In 2000 won Boesmans de Prix Honegger voor zijn gehele oeuvre, en in 2004 de Prix de la Musique de la SACD.