Digitalisering van Ierse handschriften

Ierse handschriften van het Iers college in Leuven

12 Ierse handschriften waarvan KBR minimale metadata bezit, zijn gedigitaliseerd in samenwerking met het Leuven Centre for Irish Studies en zijn nu raadpleegbaar via Irish Script on Screen.

Online Access to the Irish manuscripts of the Irish College in Leuven is een samenwerkingsverband tussen het Centre for Irish Studies (KU Leuven), KBR, de Ierse ambassade in België en Irish Script on Screen (Dublin Institute for Advanced Studies).

De Ierse handschriften van KBR

Deze 12 handschriften werden in de 17de eeuw getranscribeerd in het Iers college in Leuven. Dat college was van cruciaal belang voor het verzamelen en bewaren van de Ierse geschiedenis en cultuur in een periode dat ze door de Engelse hegemonie werden onderdrukt. Honderden Ierse seminaristen kwamen in Leuven studeren voor priester toen dat in Ierland verboden was. De handschriften, waarvan sommige van de hand van Mícheál Ó Cléirigh zelf, zijn zowel literair, historisch als hagiografisch qua inhoud.

Toen de Franse revolutie overwaaide naar Leuven, geraakten de collecties verspreid. 12 handschriften kwamen bij de Koninklijke Bibliotheek van België (nu KBR) terecht. Andere vonden uiteindelijk hun weg naar het University College Dublin. We kunnen dit project dus beschouwen als een digitale hereniging van deze collectie.

 

Taakverdeling

  • De digitalisering werd georganiseerd door het Centre for Irish Studies en gefinancierd door de Ierse ambassade in België.
  • De fotografie werd uitgevoerd door het Digitaal Labo van de KU Leuven Bibliotheken.
  • Langetermijnbewaring van de afbeeldingen en metadata en online publicatie worden door KBR uitgevoerd.
  • Academische analyse en beschrijvingen worden door ISOS gemaakt.

 

Raadpleging

Doorblader de volledige handschriften in onze digitale bibliotheek Belgica.

De afbeeldingen zijn ook beschikbaar via de ISOS-database in twee formaten:

  • Kleine jpg (ca. 150-500 KB). Deze afbeeldingen zijn bedoeld voor het grote publiek. Bekijk ze door te klikken op de thumbnail.
  • Grote jpg (ca. 1,5-5 MB). Deze afbeeldingen zijn bedoeld voor gespecialiseerde gebruikers (onderzoekers, studenten etc.). U heeft hiervoor een account nodig.
Raadpleeg de Ierse handschriften