In het kader van haar digitale transformatie start KBR in 2022 een eerste digitaliseringsproject in samenwerking met Google. Duizenden gedigitaliseerde documenten, getuigen van het rijke Belgische culturele en historische erfgoed, zullen voortaan ook toegankelijk zijn via Google Books.
Het project zal de toegankelijkheid en zichtbaarheid van de gedigitaliseerde bronnen van KBR vergroten en daarmee de toegangswegen tot dit historisch corpus vermenigvuldigen.
Het corpus
In een eerste fase zal het KBR-corpus deze stukken omvatten:
- Een unieke collectie van 25.000 boeken die in de 17de en 18de eeuw werden gedrukt in Brussel. Het is de grootste verzameling oude en zeldzame boeken van de hoofdstad van de voormalige Zuidelijke Nederlanden, met bijzondere aandacht voor publicaties in het Frans, Nederlands, Spaans en Latijn.
- Een opmerkelijke collectie van bijna 7.000 brochures en folders van de tijd van de Brabantse Omwenteling (1789-1790), die op het einde van de 18de eeuw woedde in onze gewesten, maar ook van de Verenigde Nederlandse Staten.
- 32.000 brochures, folders, catalogi, almanakken en andere efemere documenten in diverse talen die tijdens de 19de eeuw in de hele wereld werden gedrukt. Ze gaan over uiteenlopende thema’s zoals kunst, poëzie, toneel, geschiedenis, politiek, geneeskunde, reizen, dagelijks leven….
Een brede waaier aan toegangswegen
KBR vindt het belangrijk om haar gedigitaliseerde collecties niet enkel via de eigen catalogus ter beschikking te stellen, maar ook via grote portalen als Europeana. Via zulke platformen bieden we onze collecties aan een zo breed mogelijk publiek aan. Google Books is een volgende logische stap.
Met deze samenwerking garanderen we bovendien dat hoogwaardige afbeeldingen en kwalitatieve metadata online komen.