Tekeningen van Bruegel, Rubens en Jordaens ontsloten in boekvorm

Op 12 juni verschijnt het boek Bruegel and Beyond – Netherlandish Drawings in the Royal Library of Belgium, 1500-1800. In samenwerking met ruim dertig specialisten uit binnen- en buitenland onthullen de experten van KBR deze verborgen verzameling tekeningen die op de Kunstberg wordt bewaard.

Bruegel and Beyond brengt meer dan honderd meestertekeningen uit de collectie van KBR samen. Het gaat om unieke, handgetekende bladen in verschillende materialen en technieken uitgevoerd op papier of perkament. De tekeningen werden tot nu toe weinig bestudeerd en zijn zo goed als onbekend bij specialisten en het grote publiek.

Een studieblad van de twintigjarige Pieter Paul Rubens met twee Romeinse soldaten en verschillende gevechtstaferelen.

De tekeningencollectie: een verborgen schat

KBR herbergt de grootste collectie tekeningen van het land. Maar liefst 4.500 van de 25.000 tekeningen dateren uit de 16de tot de 18de eeuw. Tot de topstukken behoren werken van vooraanstaande kunstenaars uit de Lage Landen, onder wie Pieter Bruegel de OudePeter Paul Rubens en Jacob Jordaens. Voor het eerst werd deze verzameling ‘oude meesters’ als geheel bestudeerd.

10 jaar wetenschappelijk onderzoek

Bruegel and Beyond is het resultaat van ruim tien jaar wetenschappelijk onderzoek naar de tekeningen van oude meesters in het bezit van KBR. Tijdens dit intensieve traject werd de collectie in kaart gebracht, gedigitaliseerd en online toegankelijk gemaakt. Dankzij de steun van de Koning Boudewijnstichting konden bijna 400 tekeningen grondig worden gerestaureerd.

Dit miniatuurschilderij op perkament uit 1573 is van de hand van Joris Hoefnagel en siert de cover van het boek.

Een tekening om de rekening te betalen

Het boek gaat ook in op de verhalen die achter de tekeningen schuilen. Zo is er het miniatuurschilderij op perkament van de hand van Joris Hoefnagel, dat ook de cover van het boek siert. Het toont de havenstad Sevilla als toegangspoort tot de gekoloniseerde gebieden in Amerika. Dit uitzonderlijke blad uit 1573 kwam volgens de overlevering op een verrassende manier in de collectie terecht. Een Engelsman die in 1832 in Brussel verbleef, kon zijn hotelrekening niet betalen en gaf de miniatuur als onderpand. De hotelhouder zou het blad nadien voor het beperkte bedrag van de schuld aan de bibliotheek hebben verkocht…

Een prachtige tekening van een lelijke lompvis, vervaardigd door de Noord-Nederlandse kunstenaar Hendrick Goltzius in 1589.

Praktische informatie

Bruegel and Beyond: Netherlandish Drawings in the Royal Library of Belgium, 1500-1800

  • Daan van Heesch, Sarah Van Ooteghem & Joris Van Grieken (red.)
  • 392 pagina’s, 30,5 x 24 cm (hardcover)
  • Engelstalige editie
  • ISBN 978 94 6436 638 9

Het boek is nu te koop in onze shop.