Workshop passe-partout snijden

Irina, Sil, Anouk en Lotte zijn bij KBR aan de slag als assistenten conservering-restauratie voor het project Europese prentkunst van Dürer tot Rembrandt. Ze bloggen over wat hun job precies inhoudt.

 

Deze week: workshop passe-partout snijden

Zes maanden geleden begonnen wij als assistenten conservering-restauratie aan de enorme taak om 10.000 afdrukken uit de 16de en 17de eeuw van de collectie van het Prentenkabinet te herconditioneren. Op dinsdag 26 juni legden we onze borstels even neer en namen we deel aan een workshop passe-partout snijden.

De reden? Door een passe-partout op maat te snijden en de waardevolle afdrukken in te kaderen, kunnen we de stukken die we onder handen nemen beter valoriseren. Want wil je een prent tentoonstellen, dan heb je zo’n kartonnen passe-partout nodig: die zit onder de lijst en beschermt het werk tegen beschadiging én laat het ook beter tot zijn recht komen. De nieuwe zuurvrije montages die wij voor dit project fabriceren, bezitten echter geen passe-partout.

 

 

Tijdens deze workshop legt onze collega, restauratrice Electre Totolidis, van a tot z uit hoe je met behulp van een snijmachine professionele passe-partouts kunt maken. Na een duidelijke uitleg en een bijhorende demonstratie gaan we ook zelf aan de slag. Elke deelnemer krijgt een stuk karton waarop hij/zij vervolgens een willekeurig kader tekent. Nadien maken we één voor één gebruik van de snijmachine om dit kader uit te snijden. Hoewel de resultaten er zeker mogen zijn, sluiten we de workshop af met de wijze raad te blijven oefenen, want oefening baart kunst.

 

 

Wanneer ons team enkele weken later versterking krijgt van twee enthousiaste stagiaires, Mathilde Bezon en Noëlia García Sánchez, krijgen ook zij de kans zich te verdiepen in de kunst van het passe-partout snijden. Onder begeleiding van onze collega Muriel Sacré steken ook zij de handen uit de mouwen en snijden ze twee prachtige exemplaren uit.

 

 

Dergelijke leerrijke workshops zijn dus zeker voor herhaling vatbaar. Dankzij onze collega’s kunnen we vanaf nu eventueel zelf een passe-partout op maat snijden.

 

 

Meer informatie