fbpx
Laden Evenementen
  • Dit evenement is voorbij.

Lezing: Felle vrouwen en kwade daden. Middeleeuwse kroniekschrijvers over opstandige vrouwen

05 februari 2022
11:00 - 12:30

Dit evenement is voorbij.
:

Tijdschema

05 februari 2022
11:00 - 12:30

Locatie

Prijs

5€

Tags

U heeft een Covid Safe Ticket nodig om deel te nemen aan de lezing.

Ter gelegenheid van de thematische focus ‘Heksen avant la lettre’ in het KBR museum duikt Lisa Demets voor deze lezing in laatmiddeleeuwse kronieken op zoek naar verhalen over opstandige vrouwen.

In de vijftiende-eeuwse Nederlanden volgden de stedelijke opstanden tegen het Bourgondisch gezag elkaar in sneltempo op. Maar namen hier ook vrouwen aan deel? Ja hoor! In zijn uitgebreid verslag over het Beleg van Nieuwpoort (20-28 juni 1489) windt de Bourgondisch-Habsburgse broodschrijver Jean Molinet er geen doekjes om: niet de mannen, maar de Nieuwpoortse vrouwen vochten het felst en dapperst!

Kroniekschrijvers reduceerden de rol van vrouwen in conflicten, oorlogen en opstanden echter vaak tot clichés. Vrouwen waren antirevolutionair, deden dienst als spionnen of stookten familieleden tegen elkaar op. Lisa Demets ontleedt deze stereotiepe portretten. Ze gaat op zoek naar de onderliggende boodschap en wat die ons leert over rolpatronen in de middeleeuwse samenleving.

Koop tickets Ontdek het KBR museum

 

 

Wie is Lisa Demets?

Lisa Demets onderzoekt de culturele en politieke geschiedenis van de middeleeuwen aan de Universiteit van Utrecht. Ze schreef boeken en artikels over middeleeuwse geschiedschrijving en gendergeschiedenis. Op dit moment werkt ze aan een project over meertaligheid en literaire cultuur in middeleeuws Vlaanderen.

 

Vragen voor de spreker?