Ontdek de herkomst van het kunstwerk op uw KBR-mondmasker

Zeshonderd jaar geleden regeerden de hertogen van Bourgondië over Brussel. Deze rijke en machtige vorsten en gecultiveerde mecenassen stelden een schat samen die vandaag nog steeds weet te boeien: de Librije, een verzameling handschriften zo uniek dat ze haar eigen naam kreeg.

Heel wat van deze meesterwerken wisten de tand des tijds te doorstaan en worden door KBR voor u gekoesterd. KBR opent voor u deze schatkist en deelt deze pareltjes met u in ons nieuw museum in en rond de Nassaukapel.

U kunt zelf met enkele pareltjes uit de Bourgondische handschriftencollectie pronken door een KBR-mondmasker te dragen. De miniaturen van onze eeuwenoude boeken zijn een onuitputtelijke bron van inspiratie. Daarom stellen we u niet een, maar twee zeer uiteenlopende mondmaskercollecties voor.

Ontdek hier welk mondmasker het beste bij u past. Laat u inspireren door de verschillende verhalen, stoffen, afbeeldingen en ontwerpen!

 

Koop uw mondmasker hier

 

Welk verhaal schuilt er achter uw mondmasker?

La première guerre punique

Wist u dat geschiedenisboeken wel eens durven te liegen? De boeken van de hertogen van Bourgondië vertellen vooral ‘de waarheid van de hertogen’. Prestigieuze handschriften werden geregeld als propagandamiddel gebruikt. In het handschrift La première guerre punique zie je consul Marcus Atilius Regulus vechten met een draak. Het verhaal is gebaseerd op het werk van de Latijnse auteur Titus Livius. Het is echter verrassend om in een historisch werk een gevecht tegen een draak te vinden. Bovendien sluiten de stadsarchitectuur en het harnas veel dichter aan bij het universum van de 15de eeuw dan bij dat van de oudheid van Titus Livius en de Punische oorlogen.

 

Doorblader het handschrift

 

 

Les sept âges du monde

Het beste van de Vlaamse primitieven vindt u in boeken. Iedereen kent Jan van Eyck, maar de miniaturisten die de boeken verluchten, moeten zeker niet voor hem onderdoen. De periode van bloei die de schilderkunst van de Vlaamse primitieven met zich meebrengt, is ook duidelijk zichtbaar in de verluchtingskunst. Vlaamse primitieven plaatsen religieuze taferelen in een dagelijkse werkelijkheid, de vertrouwde omgeving van de toeschouwer. In Les sept âges du monde worden Adam en Eva dan ook in een Europees landschap geplaatst. De verluchting van deze miniatuur die het Aards Paradijs afbeeldt, wordt toegeschreven aan Simon Marmion.

 

Meer info

 

 

Randversiering uit een missaal

Vanaf het einde van de 14de eeuw verdringen planten- en bloemenmotieven de dierlijke of menselijke ‘drolerieën’ in de marges van middeleeuwse handschriften. Profane en humoristische marginalia of randversieringen maken plaats voor staafwerk en vertakkingen tussen bloemenelementen, slingers en doornappels. Door de eindeloze verschuivingen in vlechtwerk en de verstrengelingen overwoekert het gebladerte op den duur de volledige ruimte naast de tekst in handschriften. Het missaal waaruit deze randversiering komt, is daarvan een stille getuige.

 

Doorblader het handschrift

 

 

 

Psalter van Gwijde van Dampierre

De miniatuur die dit mondmasker versiert, komt uit een psalter dat toebehoorde aan de graaf van Vlaanderen, Gwijde van Dampierre (ca. 1226-1305). Fabelachtige hybriden en antropomorfe wezens klampen zich vast aan de sierletters.  Andere ‘drolerieën’ roepen de mundus inversus op, een omgekeerde en verdraaide wereld waar boze beesten, apen, vossen en konijnen mensen en hun gebreken parodiëren en er gruwelijk de spot mee drijven.

 

 

Meer info

 

 

 

La Fleur des histoires

La Fleur des histoires is een van de fraaiste handschriften van de Bourgondische collectie. Het is een uitgebreide wereldgeschiedenis met Bijbelse en wereldse teksten, van het Scheppingsverhaal tot het einde van de regering van de Franse koning Karel VI. Verschillende getalenteerde verluchters verzorgden de illustratie van deze breedvoerige kroniek. Dit prachtige detail uit een miniatuur die De voorstelling van de ark van Noah afbeeldt, wordt aan de Manselmeester toegeschreven.

 

Doorblader het handschrift

 

 

Koop uw mondmasker hier 

 

 

Technische informatie mondmasker


Gebruiksaanwijzing

 • Om besmetting te voorkomen: was uw handen met water en zeep voor u het masker opzet
 • Wassen op maximum 60 graden
 • In het masker kan u een vervangbare filter schuiven

 

Specificaties

 • Volledig Belgische productie
 • Leverancier: Fabric
 • Samenstelling: polyesterkatoen (50% katoen, 50% polyester)
 • Niet-medisch product

 

 

 

Exclusieve mondmaskers

mondmaskerEsther Weis (°1990 – Antwerpen) ontwerpt handgemaakte hoeden onder het label “Esther Weis Millinery” en handgeborduurde mondmaskers onder het label “Masked by EW”. In samenwerking met KBR werkte ze een exclusieve mondmaskercollectie uit in het thema van de hertogen van Bourgondië.

Deze unieke, met de hand geborduurde mondmaskers bestaan in verschillende maten en kleuren. De borduursel werden zorgvuldig geselecteerd uit de grote collectie handschriften. Met deze collectie willen we de nadruk leggen op duurzaamheid, respect voor materialen en verhalen.

De prijs van deze mondmaskers bedraagt 35 euro. Samen met Esther schenken wij 5 euro van dit bedrag integraal aan het Sint-Augustinus ziekenhuis als dank voor de zorg die ze elke dag geven aan onze covid-19 patiënten. De ontwerpster koos dit ziekenhuis uit en wij zijn enorm blij dat we op deze manier ook ons steentje kunnen bijdragen.

 

 

 

Technische informatie mondmasker


Gebruiksaanwijzing

 • Om besmetting te voorkomen: was uw handen met water en zeep voor u het masker opzet
 • Wassen op maximum 60 graden
 • De maskers kunnen langs beide kanten gedragen worden.
 • Middenin de maskers zit een extra laagje medisch katoen

 

Specificaties

 • 100 % Belgische productie
 • Met de hand gemaakt en geborduurd
 • Ontwerp en uitvoering: https://www.maskedbyew.com
 • Samenstelling: duurzaam OEKO-TEX katoen
 • Niet-medisch product