Met de klas naar het KBR museum

In de 15de eeuw regeerden de hertogen van Bourgondië over Brussel. Deze rijke en machtige vorsten en gecultiveerde mecenassenstelden een schat samen die ook vandaag nog weet te boeien: de Librije, een unieke en kostbare verzameling handschriften. Heel wat van deze meesterwerken wisten de tand des tijds te doorstaan en kunt u vandaag bewonderen in het KBR museum.

De toegang tot het KBR museum is gratis voor kinderen jonger dan 18 jaar en voor leraars met een geldige lerarenkaart.

Het extra aanbod voor scholengroepen bestaat uit:

  1. Workshop ‘Het handschrift van A tot Z’ (8-14 jaar)
  2. Rondleiding (14-18 jaar)

Workshop Het handschrift van A tot Z

Tijdens dit bezoek aan het KBR museum komen de leerlingen de antwoorden te weten op de volgende vragen over middeleeuwse handschriften. Hoe werden ze gemaakt en welke materialen zijn ervoor nodig? Hoe ziet perkament eruit? Zijn alle miniaturen echt super klein? Is het goud in de handschriften echt? Waarom zijn sommige pigmenten die voor de kleuren gebuikt worden bijna onbetaalbaar?

Daarna gaan we zelf aan de slag met een ganzenveer en inkt en ontdekken we wat monnikenwerk nu echt betekent. We maken verf van pigmentpoeder en Arabische gom om daarmee net zoals een miniaturist een detail uit een handschrift of een wapenschild te schilderen.

Duur: 2 uur

Prijs: € 120

Aantal deelnemers: max. 25 personen per groep (begeleiders inbegrepen)

Beschikbare talen: Nederlands en Frans

Tijdstip: dinsdag en donderdag, tussen 10.00 en 17.00 uur

Leeftijd: 8-14 jaar

Reservatie: reserveer minimaal 3 weken op voorhand.

Reserveer nu Meer over het KBR museum

Rondleiding KBR museum

Tijdens deze rondleiding in het KBR museum ontdekken we de beelden, verhalen en personages uit de handschriften van de hertogen van Bourgondië. De leerlingen vinden antwoorden op de volgende vragen. Hoe werden de magische miniaturen in de handschriften gemaakt en welke materialen zijn ervoor nodig? Hoe ziet perkament eruit? Is het goud in de handschriften echt? We bekijken met een kritische blik het politieke schouwspel van de 15de eeuw. Ook de thema’s van de ridderlijke, hoofse liefde en de jacht staan op het programma. Maar pas op voor het konijn!

Prijs: € 85

Duur: 1u30 uur

Aantal deelnemers: max. 15 personen per groep (begeleiders inbegrepen)

Beschikbare talen: Nederlands en Frans

Tijdstip: dinsdag tot vrijdag, tussen 10.00 en 17.00 uur

Leeftijd: 14-18 jaar

Reservatie: reserveer minimaal 3 weken op voorhand.

Reserveer nu Meer over het KBR museum