Nationaal loket verweesde werken

Verweesde werken digitaliseren

KBR is aangewezen als nationaal loket verweesde werken voor België. Instellingen die verweesde werken (de zogenaamde orphan works) beheren en die willen digitaliseren en online beschikbaar stellen, moeten eerst een ‘zorgvuldig onderzoek’ (diligent search) uitvoeren naar de rechthebbenden van de werken.

Pas als uit deze zoektocht blijkt dat het werk verweesd is, kan het opgenomen worden in de Europese Orphan Works Database. Zodra het werk zich in de database bevindt, is het automatisch erkend als verweesd werk in de Europese Unie.

 

Wat doet het loket precies?

Volgens de Europese richtlijn rond verweesde werken moet elke lidstaat een nationaal loket hebben om de inschrijvingen van de instellingen binnen deze lidstaat te beheren. Daarnaast stuurt het nationaal loket de gegevens door over verweesde werken (die zijn opgeladen door de instellingen) zodat ze definitief worden opgenomen in de Orphan Works Database.

De gedocumenteerde bronnen van uw diligent search dient u apart te bewaren buiten de database.

 

Welke stappen moet u zetten?

  1. Surf naar de homepage van de Orphan Works Database. Rechtsboven kunt u zich inschrijven, via de link ‘Registration of Beneficiary Organisation’.
  2. Zodra uw inschrijving is gevalideerd, ontvangt u een bevestigingsmail van het nationaal loket.
  3. U kunt nu verweesde werken invoeren in de databank.

 

Hulpmiddel voor uw onderzoek

Een interessante tool om wegwijs te raken in het proces van diligent search vindt u op http://diligentsearch.eu/diligent-search-tool.

 

Contact

Binnen KBR beheert de dienst Digitalisering (DIGIT) de informatie over verweesde werken.

Uw contactpersoon hiervoor is Peter Catrie: crgre.pngevr@xoe.or